Duolingo dil öğreniminde ne kadar başarılı?

En popüler dil öğrenimi uygulamalarından biri olan Duolingo ne kadar başarılı?

Dil öğrenimini oyunlaştırması, ücretsiz olması, ilgi çekici derslere sahip olması gibi özellikleri, pazarlama becerileri ile birleştiğinde Duolingo, günümüzün en popüler dil öğrenimi uygulamalarından biri olmuştur. Peki, Duolingo vadettiği dil eğitimi konusunda popüler olduğu kadar başarılı mı?

Metodoloji bakımından Duolingo’nun aslında yetersiz bir uygulama olduğunu söylemek mümkün. Zira uygulamanın geliştiricilerinden biri olan Luis von Ahn, 2016 yılında New York’ta katıldığı bir The Next Web (TNW) konferansında dil öğretimi hakkında hiçbir şey bilmediğini, iki bilgisayar uzmanı olarak nihai hedeflerinin bir uygulama geliştirmek olduğunu ifade etmişti. İki kafadar bu amaçla bir üniversite kütüphanesinde dil öğrenimine dair birçok kitap karıştırmış ve pek de bilinmeyen bir kaynak seçip uygulamayı bu kitaptan yola çıkarak geliştirmeyi tercih etmişlerdi. Seçtikleri dil öğretme yöntemi olan dillerarası çeviri, bana göre işlevsel olmayan, modası geçmiş bir yöntem. Dahası çevrilen cümleler, bağlamdan çıkarılmış ve çoğunlukla anlamsız ama komik olarak nitelendirilebilir birer kelimeler bütünü. Örneğin Felemenkçe dil seçeneğinde geçen bir cümle: "Dit is een speciale groep voor mensen zonder tenen" (Bu, ayak parmakları olmayan insanlar için özel bir gruptur.). Tabii, bazı cümlelerin oldukça mantıklı olduğunu da söyleyebiliriz. Örneğin, Almancada geçen "Ich liebe dich nicht, ich liebe nur Mayo" (Seni sevmiyorum, sadece mayoneze bayılıyorum.).

Eleştirilere rağmen Duolingo’nun kullanıcılarını motive etme konusunda en iyi uygulamalardan biri olduğunu belirtmek gerekir. Haftalık performansınıza bağlı olarak lig atlayabiliyor olmak, süreye karşı yarışarak bilginizi test ettiğiniz çeşitli oyunların bulunması Duolingo’yu popüler kılan özelliklerden yalnız birkaçı. Sonuç olarak Duolingo’nun tek başına dil öğretiminde yeterli olmadığını düşünsem bile bir dile ilgi duyduğunuzda o dili öğrenme sürecinden keyif alıp almayacağınızı denemeniz için ziyaret edilebilecek ilk uygulamalardan biri olduğuna inanıyorum.