Japonca 101
Birlikte Japonca öğrenelim!
Japonca öğrenmek istiyorum ama nereden başlamalıyım? Öğrenmeyi istediğim dillerden biri ama gözüm çok korkuyor? Hayallerimden biri Japonya’ya gitmek, peki ya dil?
Sizlerinde kafasında böyle soru işaretleri varsa o zaman doğru yerdesiniz. Sizlere Japoncadan korkmamanız gerektiğini bu yazı serimle anlatacağım.
Öncelikle Japonca’yı neden öğrenmek istiyorsunuz? Çok basit bir soru gibi gözükse de en önemli soru. Eğer ki hedefiniz Japonya’da okumak gibi bir şey ise biraz daha akademik dile yoğunluk vermek daha doğru olur. Ben izlediğim animeleri veya okuduğum mangaları anlamak istiyorum gibi bir düşünceniz varsa resmî olmayan konuşma tarzlarına daha çok ağırlık vermelisiniz.
Resmi dil ve resmî olmayan dil kısmından biraz bahsedelim biraz da. Japoncada Keigo denilen bir kısım var. Bunu saygı dili olarak çevirebiliriz. Keigo da üç bölüme ayrılır. Teineigo; kibar dil, sonkeigo; saygı dili, kenjougo; mütevazı dil.
Okuduklarınızdan sakın korkmayın çünkü zor değil. Japonya’da ast-üst ilişkisi çok önemli bunun dile yansımış olması da çok normal.
Hadi biraz Japonca’ya giriş yapalım ve alfabelerden konuşalım. 3 adet alfabe var. Hiragana, Katakana ve Kanji. Hiragana, Japon harfleri olarak tanımlanabilir. Katakana, yabancı dillerden gelmiş kelimelerin yazılmasında kullanılır. Kanji ise, Çince’den gelen karakterlerdir. Çince’den geliyor dediğime bakmayın Çince ile aynı olan karakterler olsa bile tamamen farklı karakterler de bulunmaktadır.
Şimdi biraz daha Hiragana ve Katakana’ya yoğunlaşalım ne dersiniz? Hiragana Japonca dil bilgisinde kullanılmaktadır. Biliyorum karışık gözükse de aslında birkaç yazımdan sonra eliniz alışacaktır.
Katakana ise Hiraganadan tamamen farklı bir alfabe olmakla birlikte benzer harfler içerir. Çoğunlukla İngilizceden kelimeleri yazarken kullanılır.
İki alfabeyi de öğrenmek için bol bol yazmanızı tavsiye ederim. Bence önce Hiragana’yı daha sonra Katakana’yı öğrenmekte fayda var. Katakana her zaman karşınıza çıkmayacaktır ama Hiragana için aynı şeyi söyleyemem.
Alfabeleri öğrendikten sonra ikinci yazıda görüşmek üzere.