Japonca Öğrenmek İçin Gerekli Online Kaynaklar

Bu yazıda japonca öğrenmek için internetten faydalanabileceğiniz kaynakları paylaşacağım.

Japonca öğrenmekte olan ve ya bu dili öğrenmek isteyip nereden başlayacağını bilmeyenlere birkaç önerim var.

Asya dilleri genel olarak latin harfleri dışında farklı karakterler içeren harfler kullandıkları için göz korkutur. Buna rağmen çince, japonca gibi dilleri öğrenmek eğlencelidir. Japoncanın üç farklı alfabesi bulunmaktadır. Kanji, Japonya'da en sık kullanılan Çin alfabesi ; Hiragana, Kanji'nin basitleştirilmiş versiyonu ; Katakana, latin harfleri (romaji) kullanılan İngilizce gibi yabancı kelimeleri yazmak için kullanılır.

İlk olarak kesinlikle Kanji öğrenmek çok önemli. Japonca bir gazeteyi okuyabilmek demek 2000 kanji bilmeye denk olmak anlamına gelir. Kanji doğadan esinlenerek oluşturulmuş bir alfabedir. Her bir karakter bir araya gelerek bir olayı anlatır.

Başta çok zor gözükse de Japonların bu alfabeyi kullanmaları mantıklıdır, çünkü iç içe geçmiş anlatımlar olduğundan aslında cümleleri yazmak hiragana yazmaktan daha kolaydır. Tabii bu seviyeye gelmek de bir o kadar çaba gerektiriyor :) O zaman şimdi de kaynaklara geçelim.

Asialogy.com

Bu sitenin dili türkçedir. İçinde binbir türlü videolu anlatım, yazılı içerikler mevcuttur. Basılı kitaplarındaki alıştırmalar da son derece faydalıdır. Aynı sitede korece dersler de bulunmaktadır.

Japoncaogren.com

Dilbilgisinden sözlüğe çeşitli bilgilere rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir site. Ayrıca seviyelere göre bölünmüş kanjilere tıklayarak canlı olarak nasıl yazılması gerektiğini görebilirsiniz.

Tanoshiijapanese

Benim en sevdiğim ingilizce-japonca sözlük. Bütün fiil çekimleri detaylı bir şekilde anlatılıyor. Cümle örnekleri, günlük kullanımda nasıl kullanılması gerektiğini de açıklayarak bir kanjinin anlamını güzelce öğrenebilirsiniz.

Jlptsensei

Bu sitede bir önceki gibi ingilizce-japonca. Sitenin pratik kullanımı ve cümlelerin tek tek çevrilmiş versiyonları anlamayı kolaylaştırıyor. Her seviyeye göre de ayrı bir bölümü var.