Antalya'nın Gözdesi

Karşınızda Olympos.

Olimpos antik kenti, Antalya'nın kayıtlı olan bir Likya yerleşimidir. Beydağları Milli Parkı sınırı içinde yer alan Olimpos, caretta carettaların olduğu yavru alan için sit alanı kabul edilir. Binbir çeşit doğal güzelliğin yanında bir sürü efsanesi ve hikâyesi de vardır Olimpos'un.

Kuruluş tarihi net bilinmeyen Olympos, Likya Birliği'nde oy hakkına sahip altı şehirden biridir. Birlik'te Likya’nın doğusunu temsil etmiştir. Antik kentin çoğu kısmı ağaçlık içindedir ve hemen hemen her adımınızda küçük doğal havuz oluşumunu görebilirsiniz. Kentteki kalıntılar Helen, Roma ve Bizans döneminindir.

Olympos’un günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya doğru, hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında yer alır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Bugün köprünün bir ayağı yerinde durmaktadır.

Güney kıyıda, Hellenistik Dönem'in çokgen örgülü duvarı ile yanındaki Roma ve Bizans onarımlarını işaret eden bölümü görülmektedir.

Irmağın güney kıyısındaki Hellenistik temelli ve Roma onarımlı küçük tiyatro oldukça harap olup, girişin bir yanı iyi korunmuş durumdadır.

Şehrin görülebilir diğer önemli yapısı ise ırmak ağzının 150 metre batısında yer alan tapınak kapısıdır. Bu kapı Roma İmparatoru Markus Aurellius adına yapılmıştır.

Antik kentteki buluntular Bizans Kilisesi, akropol, kutsal yol, tapınak kalıntıları, lahit mezarlar, sarnıç şeklindedir. Kentin giriş kısmında, tüm kalıntıların hangi dönemde yapıldığını gösteren açıklayıcı bir şablon bulunuyor.

Antalya'nın en güzel yerlerinden biri olan Olimpos'ta bungalov evlerden pansiyonlara, otellerden çadıra her türlü konaklama imkânı bulabilirsiniz. Doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Olimpos, her mevsimde bir kez ziyaret edilebilecek ve her mevsim daha çok sevilebilecek nadir yerlerden biridir.

Ayna gibi denizi, mis gibi havası ve sonsuz manzarasıyla Olimpos'ta yapabilecekleriniz oldukça fazla. Antik kentten denize dökülen nehiri takip edip sahilde yüzebilir, güneşlenebilirsiniz. Oradan yürüme mesafesiyle Çıralı merkezde caretta carettalarla ilgili bilgi sahibi olabilir, çeşit çeşit kafede oturabilir, farklı lezzetler deneyebilir ve yat turlarıyla Antalya'nın birbirinden güzel koylarını gezmek için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Antalya'dan Olimpos'a gitmek için, Antalya ilçeler otogarından üzerinde Olimpos yazan bir otobüse binmeniz yeterli. Toplanma alanına vardıktan sonra küçük bir minibüsle istediğiniz durakta inip gezinize başlayabilirsiniz.

Bu yaz sakin ama dolu dolu, doğa içinde ve tam anlamıyla bir deniz kum güneş tatili yapmayı düşünüyorsanız Olimpos'u listede birinci sıraya alın deriz.