Arkeologlar Poseidon Tapınağını Bulmuş Olabilir

Mora Yarımadası’nın batısı Elis’te, Yunanistan’daki arkeologlar geçtiğimiz günlerde önemli antik kalıntılar keşfetti.

Samicum olarak da bilinen Samikon antik kentindeki akropolde yürütülen kazı çalışmalarında tapınak benzeri bir yapının kalıntılarına ulaşıldı.


Avusturya ve Yunanlı ekipler tarafından çıkartılan bu kalıntıların, Strabon’un(Antik Yunan coğrafyacısı) bahsettiği Antik Yunandaki kayıp Poseidon tapınağına ait olduğu düşünülmektedir. Yapının 25 metre uzunluğunda olabileceğini açıklayan arkeologlar yapıya dair detaylı bilgilerin, daha sonraki aşamalarda kamuyla paylaşacak.

Elis Antik Eserler Dairesi ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmalarının 2026’ya dek sürmesi planlanıyor. Projeyle, Semikon çevresinin topografyasının incelenmesi ve Samikon’daki limanın yerinin belirlenmesi de amaçlanıyor.

Strabon ve Geographika

Strabon, MÖ 64 – MS 24 arasında yaşamış, Amasya’da doğmuş bir Antik Yunan coğrafyacısıdır. Roma İmparatorluğu’nun pek çok kentini gezmiş ve seyahatlerinden edindiği bilgileri de 17 ciltlik Geographika (Coğrafya) adındaki ansiklopedide toplamıştır. Bununla birlikte Geographika, tarihsel yönü ağır basan bir kaynak olarak da görülmektedir.

Strabon, bu kitabında Semikon’da Poseidon’a adanmış bir tapınağın varlığından bahsederek yer vermiştir. Bu yüzden Semikon’da bulunan antik kalıntıların, Strabon’un bahsettiği Poseidon tapınağı olduğu akılları kurcalamaktadır.