Askeri Harcamalarda Rekor Seviye

Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü'nün (SIPRI) raporu, askeri harcamalarda artışı ortaya koydu.

7 yıldır artmakta olan küresel askeri harcamalar 2021 yılında 2 trilyon doları geçerek rekor kırdı ve 2.1 trilyon dolara ulaştı.

Sırasıyla ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya; Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre en fazla askeri harcama yapan ülkeler. Özellikle Rusya'nın son dönemlerdeki petrol ve gaz gelirlerindeki artışı, askeri alanda yapılan harcamaların artmasına yol açtı. Ayrıca Rusya'nın, Ukrayna sınırına yaptığı yığınak tarihinde askeri harcamaları yüzde 2.9 arttı ve 65.9 milyar dolara çıktı. Rusya'nın askeri harcamaları son üç yıldır da yükseliş göstermekte.

Çin'in askeri harcamalarındaki artış da 27 yıldır devam ediyor. SIPRI araştırmacılarına göre Çin'in yaptığı bu yatırımlar, Japonya ve Avustralya gibi Güney ve Doğu Çin denizlerindeki ülkelerin de askeri harcamalarının artırmasına sebep oluyor. ABD'nin askeri harcamalarda da AR-GE çalışmalarına ayırdığı bütçede yüzde 24 artış olduğu görüldü. SIPRI araştırmacıları, bu veriler ışığında ABD'nin yeni nesil teknolojilere odaklandığını düşünüyor.

Araştırmada öne çıkan bir diğer bulgu ise İran ile ilgili oldu. Rapora göre İran, askeri harcamalarının bütçesini 4 sene sonra ilk kez arttırdı ve 24.6 milyar dolara çıkardı. Türkiye'ye baktığımızda ise, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da düşüş görülüyor. Türkiye'nin bu dönemdeki askeri harcamaları da 15.5 milyar dolar oldu.


Kaynak: Sputnik