ASMR Nedir?

Son birkaç senede popülerliğini kazanmış olan ve Youtube'dan çılgınlar gibi izlenen ASMR'ı hep beraber inceleyelim.

Kimilerine haz verirken kimilerini oldukça rahatsız eden ASMR'ın açılımı Automonous Sensory Meridian Response'dur, yani Türkçesi ile Otonom Duyusal Meridyen Tepki. Daha da Türkçeleştirmek gerekirse; Beyinsel Rahatlama ya da Beyin Masajı denilebilir.

Yapılan araştırmalara göre çoğunlukla Youtube platformu üzerinden,video şeklinde ilgilisiyle buluşan bu türün, endorfin salgılatıcı ve rahatlatıcı etkiye sahip olduğu söylenir. İnsanların genellikle uyumak ya da meditasyon yapmak amacıyla izledikleri bu videolar,genelde yumuşak seslerden oluşur. Çoğunlukla fısıltılı konuşma şeklinde yapılan ASMR sesler aynı zamanda bir kitabın sayfalarının çevrilmesi, yemek hazırlama ve yeme sesleri (içmek, ısırmak çiğneme vb.), çeşitli maddelerden (plastik, metal, kağıt, tahta vb. ) çıkarılan tıkırtı sesleri,el hareketleri, nefes ve ağız sesleri şeklinde de yapılabilir. Peki, yemek yerken ağızdan çıkan şıpırtı gibi bir çoğumuzda rahatsızlık hissi uyandıran bu sesler, ASMR izleyicisinde nasıl hisler uyandırıyor?

Yapılan araştırmalar, ASMR hissinin ve algısının, hafif bir elektrik akımına veya beynin uyuşmasına benzediğini söyler. Paresezi şeklinde adlandırılan bu his, aslında en genel haliyle vücudun kafa, sırt ve omuz bölgelerindeki karıncalanma hissidir ve bu da insanı rahatlatıp, uykusunu getiren bir etkiye sahiptir.

Hakkında hala kesin bir bilgi bulunmasa da ASMR'ın; izleyicinin bilinçaltında, bebeklik ile ilgili anıları canlandırışı sebebiyle, huzur verici ve rahatlatıcı olduğu söylenir. Bu teori, videolardaki fısıltı seslerinin, bir annenin bebeği ile iletişim kurarken, ninni söylerken ki yumuşak sesini hatırlattığı; tıkırtı ve hışırtıların bebekte uyandırdığı şaşkınlık hissini hatırlattığını ve dolayısıyla izleyicinin bilinçaltında yatıyor olup da hatırlayamadığı anılarda huzur bulduğunu söyler.

Yani kısacası özellikle uyku sorunu çekenlere oldukça faydalı olabilecek ASMR'ın birçok türü vardır. Eğer hala kendinize huzur ya da haz veren ASMR türünü bulamadıysanız işte sizin için birkaç örnek:

1.Klavye Tıkırtısı

2. Paket Açılımı

3. Çeşitli Objelerden Çıkarılan Tıkırtı ve Hışırıtılar

4. Yemek Yapma

5. Yemek Yeme

6. Saç Kesimi

7. Fısıltı ve Ağız Sesleri

İyi uykular :)