Renklerin Modaya ve Yaşamımıza Etkisi

Dünyada yaşanan ekonomik durumdan askeri sorunlara kadar, yaşanan her türlü gelişme moda ile kıyafetlere yansır. Peki nasıl?


Özellikle iş hayatı süresinde, koşuşturmacalarla geçen yaşamımızda değişik duygu halleri içerisinde bulunuruz. Oradan oraya sürekli bir heyecan ve adrenalin içinde bir şeyleri yetiştirmeye çalışırız.

Bu kadar koşuşturmanın arasında belki hiç durup etrafı gözlemleme veya düşünme fırsatı bulamadınız. Şimdi sizi bu yorucu yaşam koşullarında bir dakikalığına da olsa düşünmeye davet ediyorum. Sizden istediğim tek şey yemek yediğiniz lokantadan, giyindiğiniz markanın logosuna kadar en ufak detayları dahi incelemeniz

Bütün bunların modayla ne ilgisi var diye düşünmüş olabilirsiniz, şimdi işin merak edilen moda kısmına geliyorum.

Dar anlamıyla moda: Örtünme ihtiyacını gidermek, yenilik ve estetik veya güzel görünümü sağlamak olarak tanımlanabilir fakat emin olmalıyız ki moda çok daha fazlası. Dünyada yaşanan ekonomik durumdan askeri sorunlara kadar, yaşanan her türlü gelişme moda ile kıyafetlere yansır. Peki kıyafetlere yansıması neden bu kadar önemlidir? Çok merak ettirmeden açıklayayım.

Çizgilerin psikolojik özellikleri (düz çizgilerin sakinlik, kavisli çizgilerin hareketlilik uyandırması gibi), giysi modellerinin amaca, konuya göre kullanılması (buna örnek olarak 1.dünya savaşı sonrası kadınların işe başlamasıyla birlikte erkeklere meydan okuyacak tarzda omuzları ön plana çıkaracak, geniş, güçlü gösterecek kol modellerinin moda olması), renk psikolojisi gerçeği gibi etkenler, insanların hislerinde ve düşüncelerinde değişimlere yol açabilmekte. Bu yüzden modacılar tasarım yaparken, insanların genel olarak nasıl hisedeceğine yön vermektedirler.


RENK PSİKOLOJİSİ NEDİR?



Markettesiniz, çikolata alacaksınız fakat o kadar çok marka ve çeşit var ki hangisini alacağınızda kararsızsınız. Nihayet bir seçim yapıp çikolatalardan birini alıyor ve marketten çıkıyorsunuz ve daha sonra çikolata paketinin turuncu renkte olduğunu fark ediyorsunuz, sizce bu tesadüf mü?

Ben söyleyeyim kesinlikle değil çünkü turuncu, kırmızı gibi sıcak renkler iştah açıcı renklerdir. Bu çikolatanın paketini tasarlayan insanlar büyük ihtimalle böyle bir şey yaşayacağınızı öngörmüştür.

Her rengin kendine göre insanda yaşattığı genel bir psikoloji vardır. Sıcak renkler insana hareketlilik ve enerji verirken soğuk renkler, aksine, dinginlik, huzur ve sakinlik verir. Bunun böyle olduğu gibi renk psikolojisi kültürden kültüre, insanların hayat tecrübeleri ve kişiliklerine göre de farklı yorumlanabilir 

İşte size renklerin genel özellikleri hakkında bilgiler:


KIRMIZI: Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, kırmızının insanları uyardığı gözlemlenmiştir. Uyarılmanın beraberinde kan basıncı artmakta ve kalp atışı hızlanmaktadır. Kırmızı aktif, enerjik ve dinamik yapı ile aşkın, heyecanın, kanın yani hayatın rengidir. Tabi şeytansı bir renk olarak da yorumlanabiliyor. Kırmızı, iş hayatındaysa yaratıcılığı simgeler.


TURUNCU: Dinamik bir renktir. Yaşama sevinci ve eğlenceyi simgeler, iştah artırır.


YEŞİL: Mavi ve sarının birleşmesinden oluşan yeşil, her iki rengin de özelliklerini yansıtır. Sarının canlılığını taşırken, mavinin sakinliğini ve huzur verici etkisini taşır.


SARI: Renklerin en aydınlığı olup sempati ve neşe hissini verir. Sarı altının ve güneşin rengidir. Yani bereketi ve ışığı simgeler.


BEYAZ: Saflık, masumiyet, doğruluk ve temizliği simgeler. Korku filmlerinde kurbanların beyaz gecelik giymesi buna örnektir, bilmem fark ettiniz mi ?


GRİ: Rahat ve olgun bir yaşın sembolüdür, temkinli olma duygusunu simgeler.


SİYAH: Ağırlılığı ve ciddiyeti temsil eder. Kimi insanda karamsarlığı yansıtırken kimilerinde asalet olarak yorumlanır. Bu renk psikolojisinin kişiden kişiye değişebilme özelliğidir. Resmi törenlerde ya da cenazelerde siyah giyilmesi bu rengin ciddiyeti temsil etmesine örnektir.


MAVİ : Dinlendirici, sakinleştirici, huzur verici, rahatlatıcı bir renktir. Mavinin gökyüzüne yakın tonları özgürlüğü simgeler.


Bazı psikologlar, öğrencileri mavi renk kalem kullanmasını önerir. Bunun nedeni, ders çalışırken sakinliği ve akılda kalıcılığı sağlamasıdır.


MOR: Melankolik bir renk olan mor hüzün, korku ve pişmanlık uyandırır. Yalnızlığın rengidir.