Renklerin Tılsımı

Renklerin tılsımıyla buluşmak için geldik. Renklerin psikolojik ve kişisel olarak çağrışımlarını inceledim.

Bize daha çocukken en sevdiğin renk nedir sorusu sorulmaya başlandı. Hepimizin sevdiği bir veya birden fazla renk bulunur. Aslında renklerin bir gücü bir sembolü vardır. Kişilik analizlerinde bile etkilidir. Bir kişiyi hiç tanımadan bile sevdiği bir renkle nasıl karakterde biri olduğunu analiz edebiliriz. Ya da kişilerin bilinçaltına kodlamak istediğimiz şeyleri renklerin yardımıyla gerçekleştirebiliriz. Bu renklerin anlamlarını, gücünü ve tekniklerini merak ediyor musunuz? Şimdi başlıyoruz. Okumaya devam edin!

1- Mavi

 Mavi renk size ne çağrıştırıyor? Gözlerinizi kapattığınızda aklınıza ilk ne geliyor veya ne hissettiriyor? Bana sonsuzluğu, huzuru, güveni, dinginliği ve gökyüzünü anımsatıyor.

 Dünyaya gözümüzü açar açmaz mavinin erkek rengi, pembenin ise kız rengi olduğuna kodlandırılmışızdır. Eski kimlik kartlarında bile cinsiyeti erkek olanın kimliğinin rengi mavi, kız olanın kimliğinin rengi pembedir. Neyse ki yeni kimlikle bu ayrım ortadan kalktı. Ben hep bu görüşe karşı çıkmışımdır. Bize ne huzur veriyorsa neyi seviyorsak erkek/kız rengi diye kullanmayacak mıyız? Tabi ki de her rengi kullanacağız. Renklerin cinsiyeti yoktur.

Şimdi gelin psikolojik olarak bize çağrışımına bakalım. 

 Mavi, gökyüzü ve suyu temsil ettiği için özgürlük ve sakinliğin rengidir. İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek bağlılığı ve kararlılığı ifade eder. Mavi iştah kapatıcı bir renktir. Böylesine sakin, huzurlu kendini özgür hisseden biri ruhsal olarak rahatlamak için kendini yemeğe verdiği nadir görülür. Eğer bir lokantanız varsa ve rengi maviyse hemen rengini değiştirmelisiniz. Ama eğer kilo vermek istiyorsanız mutfağınızda mavi rengini kullanabilirsiniz. Size bir tüyo daha eğer hareketli bir çocuğunuz varsa odasının duvarlarını veya mobilyalarını mavi kullanabilirsiniz. Huzur ve dinginliğin rengi olduğu için çocuğunuzda sakinleştirici bir etki yaratacaktır. Yani mavi rengini özgürlük, barış, sükunet, sakinlik, iletişim ve temizlik ile bağdaştırabiliriz. 

2- Pembe


 Şimdi pembe renk ile devam edelim. Pembe renk enerjisini kırmızıdan alır ama daha sıcak ve saf bir renktir.

 Gözlerinizi pembe rengi için kapatın. Size ne çağrıştırıyor? Bir düşünün… Pembe Panter'i mi çağrıştırıyor yoksa :) Bana çiçekleri çağrıştırıyor zaten pembe, gül ile özdeşleşmiş bir renktir. Çiçekleri annemize, babamıza, sevgilimize veya arkadaşımıza alabiliriz. Pembe rengi sevgi, aşk ve dostluk ile bağdaşmıştır diyebiliriz o halde. Tüm bunların dışında pembe renginin bir diğer sembolü masumiyet, ilgi ve merhamettir. Pembe renk kişinin içindeki çocuksuluğu, saflığı anlatmak için kullanılır. Eğer kişi sürekli pembe giyiniyor ise sevilmek, ilgi görmek istiyor anlamına gelir. Psikolojik destek verilen merkezlerde sakinleştirici etkisinden dolayı pembe renk kullanılır. Dr. Alexander Schuss, hapishane demirlerini pembeye boyadığında mahkumların saldırgan davranışlarının azaldığını gözlemlemiştir. Bir diğer yapılan araştırmaya göre de birçok renkte aynı tarife göre kurabiyeler yapılmıştır. Deneklere hangisinin lezzetli olduğu sorulduğunda birçoğu pembe renkli kurabiyeyi seçmiştir. Bu sebeple pastanelerde pembe renkli tatlılar kullanılır. Dolayısıyla pembe rengi sakinliği, nezaketi, sevgiyi, masumluğu, naifliği temsil etmektedir diyebiliriz.

3- Kırmızı

 Şimdi de gözlerimizi kırmızı renk için kapatıyoruz. Ben kapattığımda aklıma kan, aşk, tutku geliyor.

 Kırmızı dikkat çekici bir renktir. Kırmızının iştah açıcı bir etkisi vardır. Restoranlar bu sebeple kırmızı dekor edilir. Bu nedenle dünyanın en ünlü gıda firmaları ambalajladıkları ürünlerin rengini kırmızı tercih eder. Logolarında da kırmızı rengini bulundururlar. Kırmızı renkli bir odada bulunmak insanı huzursuz eder. Tansiyonu yükseltir ve kan akışını hızlandırır. Kırmızı rengi bulunduğu ortamın etkisine göre öfke ve kin hislerini harekete geçirebilir. Yeri gelmişken beraber düşünelim. Sizce boğa güreşlerinde kırmızı pelerin bu yüzden mi kullanılır? Bu kanı tamamen yanlıştır. Boğayı sinirlendiren şey matadorun elindeki şapka sopa ya da pelerini sürekli sallamasıdır. Hatta en ilginci ise bazı boğalar renkleri seçemez yani renk körüdür(kırmızı-yeşil). Kırmızı pelerin kullanılmasının sebebi İspanya’da matadorların sürekli kırmızı başlık ve pelerin kullanıyor olmalarıdır. Boğaları da konuştuğumuza göre şimdi konumuza dönebiliriz:) Kırmızı bir odada uzun süre durmak tansiyonu yükseltir ve gerginlik hissini harekete geçirir. Bu yüzden hastanelerde kırmızı rengine yer verilmez. Fakat kırmızı rengi dağınık olarak kullanılan bir alanda zamanın unutulmasına yol açar. Bu yüzden gazino ve bar gibi yerlerde kırmızı rengi tercih edilir. Yani kırmızı için aşk, samimiyet, hırs, güç, öfke, kin, tutku ve ateşi temsil eder diyebiliriz. 

4-Mor


Sırada mor renk var. Bu renk için gözlerimi kapatmama gerek yok. Bana mor denilince ilk çağrışımı lavanta oluyor.

Mor rengi kırmızı ve mavinin bir karışımıdır. Hayal gücünü ve rüyalarımızı temsil eder. Birçok sanatçı evinde bu rengi daha fazla renk kullanır. Sanatın rengi olarak bilinir. Farkındalık gücünü arttırmaktadır. Bu nedenle meditasyonlarda da kullanılır. Mor rengini seven kişiler genellikle ruhsal dünyası ön planda olan, hayal gücü gelişmiş, asil ruhlu kişilerdir. Duygusal bilinçleri gelişmiş olduğundan sanat dallarında da başarılı olma olasılıkları fazladır.

Umarım beğenmişsinizdir. :) Haftaya turuncu, sarı, siyah ve yeşil renkleriyle devam edeceğim.Takipte kalın.