Astrolojik Haritandaki Element-Nitelik Dengesi Sana Ne Anlatıyor?

Elementlerin hayatımızdaki etkisini sen de merak ediyor musun? O zaman bu yazıya bir göz atmalısın.

Eski Yunan felsefesine göre doğaya dört ana yön (kuzey, güney, doğu, batı), dört temel element (ateş, hava, su, toprak) ve bunların dört tabiatı (sıcaklık, soğukluk, kuruluk, nemlilik) olmak üzere dörtlülük hakimdir. Empedokles ise dört temel element sisteminde unsurlar ile dört fiziksel tabiatı şöyle birleştirmiştir: Ateş sıcak ve kuru, toprak soğuk ve kuru, hava sıcak ve nemli, su ise soğuk ve nemlidir. Astrolojide de görüldüğü üzere, burçların doğasında bu elementler ve tabiatlar bulunmaktadır. Hatta, nitelik (öncü, sabit, değişken) olarak da burçlar birbirlerinden ayrışırlar. 

Her burcun kendi doğası ve barındırdığı birtakım özellikler vardır. Sıralamak gerekirse; Ateş üçlüsü: Koç, Aslan ve Yay; Toprak üçlüsü: Boğa, Başak, Oğlak; Hava üçlüsü: İkizler, Terazi, Kova ve son olarak Su üçlüsü: Yengeç, Akrep, Balık olarak karşımıza çıkar. Nitelik olarak ise her element üçlüsündeki burçlar, kendi içerisinde birer nitelik barındırır. Tabiatlardan bahsetmemiz gerekirse; sıcak ve soğuk, değişimi başlatabilen aktif niteliklerdir. Örneğin ısının arttırılması ya da azaltılması, dönüşüm sağlar. Sıcak kuruluğa, soğuk ise nemliliğe yol açabilir. Bundan dolayı, kuruluk ve nemlilik bu aktif tabiatların faaliyetlerinin sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sıcak, dinamik enerjidir; hafif, merkezkaç ve yayılandır. Bunun aksine soğuk ise statik enerjidir; içine alan, kasılan, merkeze yönelik, ağır ve karanlıktır. Sıcak burçlar Ateş ve Hava grupları iken Soğuk burçlar ise Toprak ve Su burçlarıdır. Sıcaklar kişilik olarak hünerli, maça yönelik, dinamik, güçlü, enerjik, seçici, yol açan ve gösteren bir yapı sergileyebilirler. Soğuklar ise karıştıran , birleştiren ve sentetik bir yapıdır. Kişilerde içe yönelmeyi, kasılmayı, emilmeyi, kararsızlığı, sevmeyi, istikrarı, sadakati ve dayanıklılığı gösterebilir. 

Element dengesi hayatımızı birçok açıdan etkiler. Arkadaş ilişkilerimizden iş hayatımıza, aile ilişkilerimizden kendi ile ilişkimize kadar birçok açıdan elementler bize kendini gösterir. Peki senin haritanda hangi element daha fazla hangisi daha az? Örnek olarak Ateş elementin fazla ise coşkulu, hareketi başlatan ve eğlenceye önem veren biri olabilirsin. Fazlası aşırı sinir, kızgınlık ya da depresyon verebilir. Az olması ise benliğe önem verilmemesi ya da hareketsizlik gibi görülebilir.

Toprak elementi bize köklenmeyi ve maddiyatı anlatır. Fazla olursa maddiyata fazla bağlanma, yeniliklere kapalılık ya da uykusuzluk görülebilir. Az ise dünyada uyum sağlayamama ve üretkensizlik olarak görülebilir.

Hava elementi bize sosyalliği, bilgi almayı, entelektüelliği anlatır. Hava elementiniz yüksekse merakınız fazla olabilir, derinleşmeye yüzeysel bakabilirsiniz. Fazla olursa kimseyle yeterince samimi olmayabilirsiniz ve derin ilişkiler kurmayabilirsiniz. Az olursa asosyallik, kendini iyi ifade edememe ya da öğrenmede sıkıntı olabilir.

Son olarak, su elementi genel olarak duyguları, sezgileri ve empatiyi ifade eder. Fazla olursa kişi gerçeklikten kopabilir, hayal dünyasına kapılabilir. Objektif davranmayıp mantıksal düşünemez. Az olursa ise duyguları ortaya koymakta ve merhamet göstermekte sıkıntı çekebilir. Ayrıca Su elementi az olanlar duygularını bastırmaya meyilli olabilirler. 

Niteliklerden bahsedecek olursam üç tane nitelik vardır: öncü, sabit ve değişken. Öncüler; Oğlak, Koç, Yengeç ve Terazi’dir. Sabitler; Boğa, Aslan, Akrep ve Kova’dır. Değişkenler ise; Başak, Yay, Balık ve İkizler’dir. Öncü niteliği yüksek olanlar karar ve inisiyatif alabilen ve öncü karakter olabilenlerdir. Özellikle Koçlar’da inatçılık görülebilir. Eğer Öncü nitelik az ise kişi düşünür fakat harekete geçemeyebilir. Sabit nitelik bize istikrarı ve sabit fikirliliği anlatır. Fazla ise aynı yerde kalmayı ve değişime izin vermemeyi gösterir. Az ise devamlılığı azabilir ve aynı zamanda karamsarlık olabilir. Son olarak ise değişken niteliği yüksek olanlar her şeyi deneyimlemek isterler, uyumludurlar ve ayak uydururlar. Genelde çok yönlü düşünmeye meyillidirler. Eğer Değişken niteliğiniz fazla ise aşırı değişkenlik ve her şeyi deneyimleme arzusu meydana çıkabilir. Az ise koşullara uyum sağlamayabilirsiniz ve problemlerde takılı kalabilirsiniz.

Tabii ki kendi astrolojik haritanıza göre element-nitelik dengenizi değiştirebilirsiniz. Mesela Su elementinizi arttırmak isterseniz su ile ilgili aktiviteler yapmalısınız, duygularınıza daha çok kulak vermelisiniz ve bir duygu defteri edinebilirsiniz. Ateş elementiniz fazla ise mesela ağır sporlara, maceralı aktivitelere ve dansa meraklı olabilirsiniz ya da Ateş elementiniz az ise bu aktiviteleri yaparak Ateş elementinizi dengeleyebilirsiniz. Aynı zamanda kırmızı, turuncu vb. renkler kullanmak ve mum yakmak da ateş elementinizin artmasına etki edecektir. Hava elementi düşük olan kişilere genelde nefes çalışmaları ve insanlarla konuşması önerilir. Toprak elementli biri ise hayvanlarla, bitkilerle kısaca doğa ile ilişki kurmalıdır; Ayağını toprağa basmalıdır. Aynı zamanda sağlıklı beslenmek de Toprak elementinizin dengeye gelmesini sağlayacaktır.

Görüldüğü üzere aslında elementlerin hayatımızdaki etkisi oldukça yüksektir. Mesela haritanızda Ateş elementi düşükse ve hayatınıza Ateş elementi yüksek olan biri girerse size elbet katkısı olacaktır çünkü farklı doğalar kendimiz hakkında bize farklı fikirler edinmemizi sağlar. Bu nedenle siz de eğer haritanızdaki element ve nitelik dengesi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz İnternet’ten araştırabilirsiniz ya da bir astrologdan danışmanlık alabilirsiniz.