Atıksız Yaşam İçin İlk Adımlar

Atıksız yaşam yolunda atılan ilk adımlar.

Merhabalar, bu yazıma daha samimi bir dille başlamak istiyorum. Küçüklüğümden beri israfın ne kadar yanlış olduğunu etrafımda duyarak büyüdüm. Gerek evde gerekse okulda dünyamızı korumak için plastiğin ne kadar zararlı olduğunu duyuyor ve konuşuyoruz. Ama kendi yaşam stilimize geldiğimizde ise buna dikkat etmiyoruz. Ben de henüz acemiyim. Yeni yeni atıksız yaşam stilini benimsemeye çalışıyorum. Gelin birlikte atıksız yaşam yolunda kullanmaya, alışkanlık edinmeye çalıştıklarıma bakalım.

İlk olarak kabak lifinden söz etmek istiyorum. Kendisi tamamiyle doğal. Mutfakta ve banyoda rahatlıkla kullanılabilir. Ben mutfakta plastik sünger yerine kabak lifini kullanmaya başladım birkaç yıldır. Kullanımı çok rahat ve işlevini yitirdiği zaman toprağa karışıp gübre olabilmesinin en güzel yanı olduğunu düşünüyorum.

Yüzey temizleyici olarak ise suyla seyreltilmiş sirke kullanıyorum. Sirke kokusu konusunda oldukça hassasım bu sebeple elma sirkesi kullanıyorum. Kokusu üzüm sirkesine nazaran daha yumuşak. Yüzey, cam veya ayna için sprey şişesine konulup rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca banyoda ve mutfakta kullandığımı da belirtmek isterim. Lekeleri rahatlıkla çıkarıyor. Lavoba temizliği için karbonet ve sirke de kullanılabilir.

Mutfak ve banyodan sonra sık sık gördüğüm ve denemek istediğim şey ise doğal çamaşır deterjanıydı. Yaklaşık 2 aydır doğal içeriğe sahip, geri dönüştürülebilir paketle gelen çamaşır deterjanı kullanıyorum. Leke çıkartma konusunda tereddütlü olduğum için kullanma konusunda endişeliydim. Ancak merakıma yenilerek kullanmaya başladım ve gayet memnun olduğumu dile getirmek isterim. Yağlı lekeleri bile çıkardığını deneyimledim. Rahatlıkla kullanılabilir.( Birçok marka vardır ancak ben kullandığım ürünün fotoğrafını aşağıya ekliyorum.)

Son olarak ise bez çantalardan bahsetmek istiyorum. Her alışverişe gittiğimde ister market ister kitapçı olsun, yanımda mutlaka bir poşet çanta taşıyorum. Uzun süredir bunu alışkanlık edindiğim için dışarı çıkacağım zaman ister istemez hemen yanıma alıyorum. Basit gibi görünebilir ama alışkanlık edinildiğinde poşet israfının önüne geçtiği sonradan farkediliyor. Ben bez çanta kullanıyorum. Tercihe göre file çanta da kullanılabilir.

Benim başlangıç olarak uyguladıklarım bunlar. Atıksız yaşam tüyoları için Ceren Özcan Tatar'ın yönettiği @atiksizminimalist adlı instagram hesabını veya blogunu inceleyebilirsiniz. Ayrıca kendisinin yazmış olduğu 'Atıksız Yaşam' adlı kitabını da öneririm. Oldukça faydalı tarifler mevcut.


Umarım siz de dünyamız için atıksız yaşam yolunda adımlar atabilirsiniz.