Atomik Alışkanlıklar

Alışkanlıklarımız kimliğimizdir.

James Clear tarafından yazılan ''Atomik Alışkanlıklar'' kitabı New York Times Çok Satanlar listesinde bir numara. Peki bu kitabı sattıran neden nedir?

Öncelikle kitabı çok severek okuduğumu belirtmeliyim. Çünkü sade bir dille alışkanlık kazanmanın bilimsel yüzünü meraklısına anlatıyor. Kitap her boşlukta okunabilecek kadar hafif içerik olarak ancak fiziki olarak biraz kalın.

Ancak kitapla ilgili en hoşuma giden şey; alışkanlıklarımızın kimliğimiz oluşturduğunu ve hatta kimliğimiz haline geldiğini gözümüze soka soka anlatması. Bence bu günümüz insanının çok kolay unuttuğu bir gerçek.

Eğer sabah erken kalkma alışkanlığınız yoksa, geç kalkıp tüm günü kaçırabilirsiniz. Bu sizi bir süre sonra tembelliğe iter çünkü günün tüm verimli saatlerini uyuyarak geçiriyorsunuzdur. Siz uyanıkken yani gece vakti de diğer insanlar uyur ve işleriniz aksar.

Eğer karşınıza çıkan her sorunda hamburger yemeye başlarsanız bir süre sonra kalori alımınız zıvanadan çıkar ve kilo alırsınız. Kimliğiniz şişman biri olarka şekillenir.

iş hayatının stresini iş çıkışı barda birkaç tek içerek atmaya çalışırsınız, her gün yaparak hem bira göbeği edinir hemde bütçenize büyük bir yük bindirirsiniz, sadece alkol ihtiyacınızı gidermek için çalışıyor olursunuz. Bu da sizi bir alkolik yapar.

Bunlar aslında her sağduyu sahibi insanın farkında olduğu gerçekler. Bazen unutulsa da alışkanlıklar bizi ve karakterimizi oluşturur. Bu yüzden eğer değiştirmek istediğiniz huylar veya karakter özellikleriniz varsa bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Herkese kimliklerinden memnun oldukları günler dilerim.