Atomik Alışkanlıklar : Her gün %1 daha iyi!

Küçük değişikler, büyük sonuçlar

Hayatımın büyük bir kısmında kişisel gelişim kitaplarını büyük bir safsata ve bir nevi umut tacirliği olarak nitelendirmiştim. Bu tarz kitapları elime alır, bir kaç sayfa okur, ardından ''aa, daha iyi biri olmak için daha çok su mu içmem gerek gerçekten?'' diye kitaba aptalca bir karşı argüman üretip, kitabı, kitaplığımda mümkünse görünmeyecek bir yere koyup hayatıma devam etmişimdir.

Sanıyorum ki herkesin ayda bir gecenin bir yarısı yaşadığı ''kendimi acilen geliştirmem gerek!'' krizlerimden birinde, daha önceki tecrübelerimden bu kitabın da diğer kişisel gelişim kitapları gibi bana hiçbir şey katamayacak ve her zamanki gibi klişelerle dolu olduğunu varsaysam da elime James Clear'ın Atomik Alışkanlıklar: Küçük Değişikler, Büyük Sonuçlar kitabını alıp okumaya başladım.

Kitap, temelde nasıl alışkanlık oluşturabileceğimizi, kötü alışkanlıklardan nasıl kurtulabileceğimizi, alışkanlıkları hayatımıza nasıl entegre edebileceğimizi ve bu alışkanlıkları nasıl koruyabileceğimizden bahsediyor. Bu kısımları da oldukça tatmin edici ve etkili bulsam da; kitapta beni en etkileyen kısım, her gün bir şeyi yalnızca %1 daha iyi yaparsak; bir yılın sonunda bu şeyde tam 37 kat daha iyi olabileceğimiz, öte yandan bunu negatif yönde, her gün sadece %1 daha kötü yaptığımızda da bu şeyin değerinin neredeyse yok olacağı grafiği oldu.


Peki bunu hayatıma nasıl entegre edebilirdim? Her gün nasıl %1 daha iyi olabilirdim? 1 yılın sonunda 37 kat daha başarılı olabilir miydim? Aslında oldukça basitti. ''İyi'' olarak nitelendirdiğim alışkanlıklarımı her gün biraz daha fazla yapmaya, ''kötü'' olanları ise her gün biraz daha az yapmaya çabalamam yeterliydi. Her gün 10 sayfa kitap okuyorsam bunu her gün %1 daha fazla, her gün telefonumda 4 saat zaman harcıyorsam; bunu da her gün %1 daha az yaparak başladım. Peki 1 yıl sonunda 37 kat daha başarılı biri olabildim mi? Maalesef hayır. Başladığım yerden daha iyi bir nokta mıydım? Kesinlikle evet.


Eğer siz de benim gibi ''daha iyi olmam gerek!'' krizlerinizden birindeyseniz, kendinize yapabileceğinizden en büyük iyiliklerden biri bu kitabı okumaya başlayıp, her gün yalnızca %1 daha iyi olmaya çalışmanız olacaktır.