Avrupa'da Sıcaklık Rekoru

Avrupa'daki sıcak hava dalgası aynı anda birden fazla Haziran rekoru kırdı.

Avrupa'nın büyük bir bölümünde görülen yoğun sıcaklık, Kuzey Kutup Dairesi'nden Kuzey Afrika'ya kadar Haziran ayı sıcaklık rekorlarını kırdığını gördü.

Şiddetli sıcak hava dalgası, sıcaklıkların birçok ülke için Haziran ayı ortalamasının oldukça üzerinde, 20 dereceye kadar yükselmesine neden oldu.

Norveç, Çarşamba günü Banak'ta 32.5 derecelik bir sıcaklık kaydetti, bildirildiğine göre Avrupa'daki Kuzey Kutup Dairesi içinde kaydedilen en yüksek sıcaklık ve 13 derece olan Haziran ayı ortalamasının önemli ölçüde üzerinde seyretmekte.

Polonya Pazartesi günü sıcaklıkların otuzların ortasına ulaştığını gördü ve doğu Almanya'nın bazı bölgelerinde 37 dereceye kadar ulaşan birçok yer görüldü.

Haziran ayı sıcaklık rekorları Slovenya ve Hırvatistan'da da kırılırken, Bosna-Hersek'te 41 derece ile Haziran rekorunun 0,2 derece altında sıcaklıklar görüldü.

Aşırı yoğun sıcak hava, Tunus'taki sıcaklıkların Pazartesi günü aylık 48.7 derece rekoruna eşit olduğu Kuzey Afrika'ya da yayıldı.

Avrupa'nın başka yerlerinde, bir gök gürültülü fırtına dalgası Güney Avusturya'da yıkıcı bir toprak kaymasına neden oldu, bir kişi öldü ve Karintiya bölgesindeki evleri ve yolları su bastı.

Haftanın ilerleyen saatlerinde daha fazla gök gürültülü sağanak yağış, şiddetli sağanak ve şiddetli rüzgar bekleniyor.


KAYNAK: BBC