AY TANRIÇASI SELENE

Ay tanrıcası Selene ile büyük aşkı Endymion'un efsanesi ve bu aşka dair rivayet edilen iki farklı son.

Yunan mitolojisinden olan Selene Ay tanrıçasıdır. Yunan mitolojisinde yer almasına rağmen herkes tarafından çok bilinmemekle birlikte güzel bir hikayesi vardır. Titanlardan Hyperion ve Theia'nın kızı olan Ay tanrıçası Selene çok güzel ve çekici bir kadındır. Gökyüzünde atlar tarafından çekilen gümüşten bir araba ile dolaşırken tasvir edilir. Kıvırcık lüle lüle olan saçları, beyaz teni ile abisi Güneş tanrısı olan Helios görevi gece olunca ona devreder. Selene de ışık saçan hilal şeklindeki tacı ile gökyüzünden yeryüzüne ışık saçmaya devam eder.

Selene güzelliğinin farkında olan bir tanrıçadır. Bundan dolayı da birçok sevgilisi olmuştur. Bunlardan biri de tabii ki Zeus'tur. Böylesine güzel bir tanrıçanın farkına varmaması imkansız olan Zeus ve Selene birlikte olur. Bu birliktelikten ise birkaç tane kız çocuğu dünyaya gelir ama aralarında en önemlisi Pandia'dır. Bu görkemli kız çocuğu ise dolunay fazına denk gelmektedir.

Diğer bir sevgilisi ise Pan'dır. Selene Pan tarafından cezbedilmiş ve onunla birlikte olmuştur. Bu aşk sonucunda ise hediye olarak Pan ona beyaz bir at vermiştir.


Ancak Selene'nin en büyük aşkı Endymion'dur. Endymion Beşparmak Dağları'nda yaşayan bir çobandır. Onların bu büyülü aşkı Beşparmak yani Lotmos Dağları'nda yaşanmıştır. Her dolunayda muhteşem ve göz alıcı bir güzelliğe bürünen Bafa Gölü de bu aşka şahit olmuştur. Endymion dağda kendi kendine kaval çalıp söyleyen, hayvanlarını otlatan normal bir çobandır. Endymion'u gerçekten gören tek kişi Selene'dir. Endymion ise her gece onun güzelliğinden büyülenmektedir. Selene ise kendisine bakan bu çobana her gün baka baka aşık olmuştur. Selene bazı geceler Endymion'un yanından ayrılmazken bazı akşamlar hemen ortadan kaybolur ama her buluşmalarında birlikte olurlar. Olympus'ta dillere destan olan bu aşk söylentilere göre 50 tane çocuk ile taçlandırılır. Bu durum bir zamanlar Selene ile birlikte olan Zeus'u kıskandırmış ve kızdırmıştır ama Selene sevgilisini bırakmamaktadır. Zeus ise bir ölümlü ve ölümsüzün aşkını uygun bulmamıştır. Bundan dolayı ölümlü çobanı huzuruna ister. Bu çobanı görünce yüce Zeus onun yakışıklılığı, saflığı ve iyi niyetli oluşundan dolayı bu aşka olan bakış açısını değiştirir ve kabullenir. Zeus çobana ondan bir dilek dilemesini söyler. Çoban ise sevgilisi gibi bir ölümsüz olmayı ve her zaman Selene ile birlikte olmayı diler. Zeus ise bu dileği kabul eder. Bu efsanenin sonunda ise iki farklı rivayet vardır.

İlk rivayete göre, Zeus çobanın dileğini kabul eder ve onu küçücük hale getirerek ölümsüz yapar. Dağlardaki bir ağaç kavuğuna saklar. Selene ise gece olup sevgilisinin yanına geldiğinde onu göremeyince feryat figan koparır ve dolunay haline gelerek her yerde onu arar.

Bir diğer sona göre ise Zeus yine çobanın dileğini kabul eder. Ona ölümsüzlüğü uykusunda verir ve devamlı uyutur. Selene ise onu uykusunda ziyaret etmekte ve onunla birlikte olmaktadır. Endymion ve Selene birbirlerine Endymion'un rüyalarında kavuşmaktadırlar.