Ay Tanrıçası Selene Kimdir?

Yunan mitolojisinde ay tanrıçası olarak kabul edebileceğimiz birden fazla tanrıça bulunmaktadır.

Yunan mitolojisinde ay tanrıçası olarak kabul edebileceğimiz birden fazla tanrıça bulunmaktadır ancak bunlar içerisinde en eskilerden biri olarak kabul edebileceğimiz Selene, titanlardan Hyperion ve Theia'nın kızıdır. Aynı zamanda da, güneş tanrısı Helios'un kız kardeşidir. Selene'nin görevinin zamanla Artemis'e devredilmesiyle beraber bazı kaynaklar ikisini tamamen bir olarak kabul etmiş ve aynı şekilde tasvir etmişlerdir, bu sebeple Roma mitolojisini incelediğimiz zaman Selene'ye karşılık olarak gelen iki tanrıça bulmamız mümkündür, bunlardan biri ay tanrıçası Luna diğeri de Artemis'in Roma mitolojisindeki karşılığı olarak kabul edebileceğimiz Diana'dır.

Ay Tanrıçası Selene'nin Louvre müzesinde bulunan mermer bir sunak üzerindeki tasviri

Selene mitolojide bir çok kez tasvir edilmiştir ama en çok kabul gören ve çoğu kişinin ortak paydada buluştuğu fiziksel özelliği beyaz ve parlak bir tene sahip olmasıdır. Saçlarının rengi konusunda farklı görüşler bulunsada çoğunlukla uzun, siyah ve kıvırcık saçlara sahip olduğu dile getirilmiştir ayrıca, Selene saçlarının üzerine taktığı ay şeklinde parlak ve gümüş rengi bir taçla da tasvir edilmiştir. Geceleri, güneş doğup, kardeşi Helios onun yerini alana kadar gümüş renkli at arabasıyla gökyüzünde dolaştığı pek çok kaynakta anlatılmıştır.

Selene'nin arabasını çeken atın heykeli

Selene hakkında mitolojide yazılmış en göze çarpan hikaye, çoban Endymion ile yaşadığı aşk hikayesidir. Günümüzde, Beşparmak dağlarına karşılık gelen Latmos dağında çobanlık yapan Endymion'ndan etkilenen ay tanrıçası Selene, her gece gökyüzünde gezerken, Endymion'u seyreder ve zamanla ona aşık olmaya başlar. Bununla birlikte, bu aşkı karşılıksız kalmaz ve Endymion'da ona ilgi duymaya başlar. Efsaneye göre ikilinin bu birlikteliklerinden 50 kız çocuğu dünyaya gelir fakat bu durum Zeus'un hiç hoşuna gitmez çünkü kendisi de Selene'ye ilgi duymaktadır. Bu iki sevgiliyi bir şekilde cezalandırmak isteyen Zeus, Endymion'u sonsuz bir uykuya yatırmaya karar verir, bu şekilde bir daha Selene ve Endymion buluşamayacaktır. O gece sevgilisini her zamanki gibi görmeye gelen Selene, sevgilisine ulaşamaz ve aramaya çıkar ancak Endymion'un izine hiçbir yerde rastlayamaz. Zeus'un beklentilerinin aksine, bu durum Selene'yi asla yıldırmaz ve her gece Beşparmak dağlarında Endymion'u aramaya devam eder.

Bir diğer rivayete göre, Selene'nin bir ölümlüye aşık olması Zeus'u yine çok kızdırmıştır ama Endymion ile tanıştığında ondan çok etkilendiği için ona bir dilek hakkı sunmaya karar verir. Endymion bu dilek hakkını ölümsüz olmaktan yana kullanır ve bu süreç boyunca da genç kalmayı diler böylece sevgilisiyle ilk tanıştıkları zamanki haliyle beraber olabilecektir. Zeus, ilişkilerine hayran kaldığı için gencin bu dileğini yerine getirmeye karar verir.

Bu ikilinin bu etkileyici hikayesi üzerine bir çok tablo resmedilmiş ve üzerine şiirler yazılmıştır.

Nicolas Poussin - Selene ve Endymion - 1630