Balıkesir'in Üçüncü Büyük İlçesi
Bandırma; sokakları ve tarihi denize varan ilçe.
Bandırma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yunancası ‘Panormos’ olan , Marmara denizinin kıyısında bulunan Balıkesir’in sahil ilçesidir. 158.857 nüfusu ile gelişmişlik açısından Türkiye’nin önde gelen ilçelerindendir. Altıeylül ve Karesi ilçesinden sonra da Balıkesir’in en büyük ayrıca en gelişmiş ilçesidir. Son yıllarda daha da gelişen Bandırma, Türkiye’nin en büyük limanlarından birine de sahiptir.
Bandırma'nın Tarihi
Bandırma’da ilk yerleşim yeri tam olarak bilinmese de MÖ 8. ve 9. yüzyıllar arasında Kapıdağ yarım adasında bulunan Kyzikos şehri ile aynı zamanda kurulmuş olduğu ileri sürülüyor. Bandırma'nın Livatya ve Ağıldere olarak bilin şehir merkezinin 2 kilometre kuzey doğusunda olan bölgede kurulduğu tahmin edilmektedir. O dönemlerde balıkçı şehri olan Bandırma'nın isminin Yunanca'da ‘güvenilir liman’ anlamına gelen Panormos olmasının nedeni ise Kyzikos şehrinde liman olarak kullanılmasıydı.
Bandırma'ya Türklerin ilk gelişi 1076 yılındadır. Anadolu da ilk Türk devletleri kuran Kutulmuşoğlu Süleymanbey’in Kyzikos ile Aydıncık ve Bandırma’yı fethetmesi sayesinde Bandırma ilk defa Türk egemenliğine geçmiştir. 1106 yılında Selçuklu sultanı 1. Kılıçarslan'ın vefatından sonra egemenlik Bizans İmparatorluğu'na geçmiştir. 13. ve 14. yüzyıllarda balıkçı kasabası olan Bandırma 13. yüzyılların başında Karesi beylerinin himayesine girmiştir. 1345 yılında Orhan Gazi devrinde Osmanlıların eline geçmiştir.
Bandırma'nın Nüfusu
Bandırma ilçesine bağlı otuz beş köy bulunmaktadır. 2016 yılında yapılan T.C Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu adrese nüfus sayımına göre ilçe nüfusu 158 bin 857 kişidir. Nüfusun 140.750'si merkezde 18.107'si ise köylerde yaşamaktadır. Ancak günümüzde nüfusun 250 bin olduğu tahmin ediliyor. Bandırma 17 Eylül Üniversitesine gelen öğrenciler ile nüfus daha da artmıştır.
Bandırma'da Gezilecek Yerler
Marmara Denizi'ne kıyısı olan küçük liman şehri Bandırma'ya gidildiğinde küçük olan şehir merkezinin yanı sıra civardaki antik kentler ve doğal güzellikleri gezmek mümkün.
Manyas Kuş Cenneti Gölü: Bandırma Körfezi'ne 15 km uzaklıkta bulunan Manyas Gölü bölgenin hatta ilin en güzel tabiat harikasıdır. Tatlı suya sahip Manyas Gölü çok fazla canlıyı barındırır. Göçmen kuşların göç rotasında bulunmasından ve kuşların uğrak yeri olmasından dolayı Kuş Cenneti olarak anılmaktadır. Bu göçmen kuşların korunması ve sağlıklı bir şekilde göç etmeleri için gölün hemen yanına Kuş Cenneti Millî Parkı yapılmıştır. Yaklaşık üç yüz kuş türünü ve iki yüze yakın bitki çeşidini barındırmaktadır. Ayrıca nesli tükenmekte olan pelikan, kaşıkçı ve çeltikçi kuş türleri de bulunur.
Atatürk Parkı: Bandırma sahilin arka kısmında kalan Erdek yolunun üzerinde olan Atatürk Parkı halkın orman içinde piknik yapmak için en çok tercih ettiği yerdir. Ziraat Bahçesi olarak da bilinen park şehre çok yakın olmasından dolayı orman havası almak isteyenlerin ilk tercihidir.
Bandırma Arkeoloji Müzesi: Paşabayır /Paşakent mahallesinde olan arkeolojik müze; teşhir salonu, kütüphane ve konferans salonlarından oluşur. Pers ve Roma dönemlerinden eserler bulunur.
Kyzikos Antik Kenti: Merkeze on dakika uzaklıkta olan eski şehir devleti olan Kyzikos'tan kalan kalıntıların görüldüğü antik kenttir. Roma döneminden kalma çok fazla mezar ve kalıntılar vardır. Günümüzde Hadrian Agorası Hadrian Tapınağı Amfitiyatrosu ve sur duvarları vardır.
Daskyleion Antik Kenti: Bandırmaya 20 km uzaklıkta kalan antik kent Ergili köyü yakınlarındadır. Dünyada tek Pers valilik merkezi olan en eski Zerdüşt tapınağına ev sahipliği yapan antik kentte hâlâ arkeolojik kazılar devam etmektedir. Manyas Gölü'nün yakınlarındaki verimli topraklara Persler tarafından kurulmuştur. Bulunan eserlerin bir kısmı arkeoloji müzesinde sergilenmektedir. En ilgi gören ise 3000 bin yıllık Pers valisi ve ailesine ait mezarlardır.
Cumhuriyet Meydanı: Bandırma’nın en önemli merkezi ve toplanma alanı olan Cumhuriyet Meydanı, Bandırma gezinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir. Özellikle bayramlarda, önemli günlerde etkinlikler ve konserlerin düzenlendiği meydanda Atatürk heykeli ve Türk bayrağı eşsiz bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Bandırma'da Ne Yenir?
Liman kenti olduğu için taze taze deniz ürünlerine ulaşılır. Sahilde çok fazla balık restoranı bulunur. Mevsimine göre her çeşit balık bulunur. Meşhur yemeklerden olan İnegöl köfte Bandırma'da en çok tercih edilen yemektir. Bursa'ya çok fazla yakınlıktan dolayı çok güzel iskenderler yemek de mümkündür. Aynı şekilde Balıkesir'e ait olan ünlü höşmerim tatlısının da Bandırma'da en iyisini bulabilirsiniz. Lor tatlısı, börülce yemeği, sütlü kadayıf, kızılcık şurubu, peynirli patlıcan ve daha onlarca lezzetleri ile meşhurdur.
Bandırma'ya Ulaşım
İstanbul Yenikapı’dan ve Tekirdağ’dan düzenli olarak sık sık feribot ile Bandırma'ya ulaşmak çok kolaydır. İstanbul'dan otomobil ile Gemlik üzerinden yaklaşık iki saat sürer. Bandırma; sahip olduğu kara, deniz, hava hatta demiryolu ulaşım olanakları sayesinde, ulaşımı çok kolay bir yerleşim birimidir. Karayolu ile; Balıkesir üzerinden Ege’ye güneye, Bursa üzerinden Anadolu’ya hatta yurdumuzun her yanına çok rahat ulaşım olanağı olan bir kenttir.