Balkon Tarımı

Topraktan kopamamak nasıl oluyor?

Balkon tarımı yapmak isteyenlere, benim de katkım olsun diyenlere, toprağın özüyle buluşmak, kendi emeğinin meyvesini, sebzesini, baharatını ekip biçip yemek isteyenlere, toprağa özlem duyanlara ve bir de başkasının bakış açısıyla nasıl oluyor deyip merak edenlere gelsin bu yazım.

Toprakla bir olmak hepimizin yapısına uygun gelen bir durumdur. Bunu yadırgayamayız. Çünkü topraktan gelmiş olmak topraktan kopamamak anlamındadır. Bununla ilgili durumlar ayetlerde de yer alır. ''Şüphesiz Allah katında İsa' nın durumu Adem' in durumu gibidir. O' nu topraktan yarattı, sonra O' na ol demesiyle O da hemen oluverdi." (Ali İmran suresi 59. ayet) ayetidir. Ve ayetlerle beraber akla daha yakınlık kazandırır. Toprakla bağlantımız anlamlı hale gelir böylece.

Birde toprak için çeşitli tabirler kulanılır enerjimize, bedenimize iyi geldiyle alakalı duyar dinleriz. Mesela topraklanmak, bahçeyle ilgilenmek yani ekip biçmek gibi. Buna ek olarak da toprağı balkonumuza taşıyıp balkon tarımı yapmak son trendler arasında yer alır. Deneyenler için en organik meşgale olduğu hobiler arasındadır.

Günün meşgalesi olarak tercih edebileceğimiz, yakınlığını dostluk edindiğimiz bir çok şeyde mesela ilk akla gelen  saksıda yetiştirdiğimiz çiçeklerimiz olsada bu dostluğumuzun yanı sıra  seçenekler arasında doğayı, tazeliği evimize, balkonumuza taşımakla vaktimizi buna gönüllü harcamamız bizde  rahatlık sağlar.

Farklılık huzur verir cana ve ruha ki bunu asla göz ardı edemeyiz. Ekilen domates, biber, soğan, sarmısak, roka, nane, maydanoz gibi ürünlerimiz gözümüzün önünde olgunlaşıncaya kadar her anını izliyor oluşumuzda ayrı bir heyecan duygusu yaşatır insana ya da bu işin meraklısına.

Heyecanın  ve merakın şifasını toprakla harmanlayabilir tercihlerimize yönelerek güneş gören bir alan seçip geniş saksılarda ekim ve dikim yaparak mevsimine göre tohum ekerek ve geniş saksılar seçerek uygun alan sağlayabiliriz balkonumuzda.  

Son olarak da kentte yaşıyor olanlar için ve amatör bir çalışma gibi olsa da azmin, öğrenmenin, tecrübenin, üretim yapmanın sonu olmadığını yeniliklere açık olmanın getirisini ayrıca öğretir bize.

Yapmak isteyenlere ve daha nice yeniliklere...