Baş Balerin: Marie-Anne de Cupis de Camargo
Baleye yön veren baş balerin Marie-Anne de Curis de Camargo.
Marie-Anne, baleye getirdiği yeniliklerin nişanesi olarak tarihin ilk balerini sayıldı. Bale elbetteki Marie-Anne ile var olmadı. Getirdiği yeniliklerle baleye yön verdi, baleyi sahne tiyatrosundan ayrılarak özel bir alan olması Marie-Anne'nin attığı adımlarla başlamış sayabiliriz.
Dansa olan tutkusu küçük yaşlarda başladı. Damarlarında dansın tutkusunu hisseden bir İspanyoldu. Marie-Anne'nin babası İspanyol kökenliydi. Dans eğitmenliği yapıyor, kemanıyla sanatını gerçekleştiriyordu.
Marie-Anne ve kardeşleri bu çorak imkandan oldukça faydalandı. Babaları, sanatçı kardeşlere sanat dolu ama maddi getirisi düşük bir hayat yaşatıyordu.
Marie-Anne on yaşına kadar sahne eğitimi aldı. Paris Opera'nın baş dansçısı Françoise Prévost'tan ders almaya başladığında on yaşındaydı.
Baleye olan tutkusu, Marie-Anne'yi hep daha ileriye taşıyordu.
Fronçise Prévost'un derslerinin ardından Brüksel ve daha sonra Rouen'de baş dansçı olarak dans etti. Rouen, Normandiya'da bulunan Fransız opera binasıdır. İlk salon 1774-1776 yılları arasında François Guéroult tarafından inşaa edildi.
Paris'teki ilk çıkışını 5 Mayıs 1726'da, on altı yaşındayken yaptı.
İlk büyük sahnesi Paris Opera Balesindeydi. Paris Opera Balesi'nde Les Caracterés de la Danse eserini sahneledi.
Eseri, Marie-Anne'nin ustası Françoise Prévost kareografiledi. Müzik, Jean Ferry Rebel tarafından yapıldı. Rolü, Prévost bizzat kendisi oluşturdu ve Marie-Anne ve diğer öğrencisi Marie Sallé'ye öğretti.
Marie-Anne, çarpıcı tekniği ve canlı enerjisiyle seyircinin dikkatini çekmişti. Bale külliyatına iki yeni terimi ekledi: entrechat ve quatre.
Bu iki hareketi icat etti, Marie-Anne'den sonra entrechat ve quatre popüler hâle geldi. Marie-Anne dönemin modasını oluşturuyor, o ne yaparsa diğer herkes onu taklit ediyordu.
Külliyata eklediği iki yeni terimde de böyle oldu ve dönemin bale sahnelerine yön verdi.
Balerin kostümlerine de yön verdi.
Marie-Anne değiştirene kadar balede topuklu ayakkabı, standart uzun boy etek giyiliyordu. Topuklu ayakkabılar yerine terlik giyerek ve standart etek uzunluğu kısaltarak yeni bir modayı başlattı.
Modern balede giyilen tütüler ve pointe ayakkabılar böyle doğdu. Anne-Marie kazandığı popülaritesiyle kıskanç gözlerin odağında inişli çıkışlı bir hayat yaşadı.
kaynakça: https://www.britannica.com/biography/Marie-Camargo