Basın İşletmelerinde Dijitalleşmenin Üretim Sürecindeki Önemi

Çağa Ayak Uydurarak Üretim

Gelişim ancak değişimle mümkündür. Basın işletmelerinde kalitenin temel direğinin sürekli gelişmeler olduğu bilinmektedir. Bu noktada gelişmeye giden yolun dijitalleşme durağında durması kaçınılmaz bir durumdur. Özellikle günümüzde yazılı basın işletmelerini de ele aldığımızda; gazetelerden dergilere neredeyse tüm bunların internet çağıyla beraber nostaljik hale geldiğine tanıklık ediyoruz. Basın işletmeleri üretimlerini sürdürebilmek ve kar edebilmek için gelişmeleri takip etmeli; gerekli riskleri alarak dijitalleşmeye adım adım ilerlemelidir.

Gartner'a göre “Dijitalleşme, bir iş modelini değiştirmek ve yeni gelir ve değer yaratan fırsatlar sağlamak için dijital teknolojilerin kullanılmasıdır; dijital bir işletmeye geçme sürecidir.” Bu bağlamda dijital dönüşüm; dijital teknolojilerin uygulanmasını içermektedir. Özellikle teknoloji çağında basın işletmelerinin üretim sürecinde dijitalleşme temelli dönüşüm faaliyetlerinin yapılması gerekliliktir. Bu dönüşüm beraberinde değişimi ve gelişimi getirir zaten. Satışın ve üretkenliğin artması ile değer yaratılması ve müşteri etkileşiminde yenilikler sunması dijital dönüşümün faydaları arasında gösterilebilir. İşletmelerde dijital dönüşüm, bir kuruluşun büyümesi ve çağımızın gelişen ve dijitalleşen teknolojisine ayak uydurması için gerekli bir araçtır.

Bu sürecin dijital teknolojilerin mümkün kıldığı her faaliyeti ve süreci kapsadığını söyleyebiliriz. Üretime doğrudan fayda sağlanan bu alanda; teknoloji bizlere daha çok görülmeyi, daha çok üretmeyi, reklamının daha çok yapılmasını gibi gibi pek çok “daha” sunuyor. Daima hızlı ve üretken bu sistemde; dijitalleşmeye çabalamamak tüm bu “daha”lara hayır demek anlamına geliyor ve bu da akıl karı değil. Rakiplerinizin dijitalleştiği ve sizin daha geleneksel bir basın işletmesi profili çizdiğiniz bir üretim sürecinde kazanan daima rakipleriniz olacaktır. Dünya Ekonomik Forumu'nun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab’ın dediği gibi; "Yeni dünyada, küçük balığı yiyen büyük balık değil; yavaş balığı yiyen hızlı balıktır." Hızlı balık olabilmek de, hızın paha biçilemez bir avantaja dönüştüğü dijitalleşemeye ayak uydurabilmekten geçmektedir.

Peki üretim bundan nasıl etkilenir? Vizyonunuz ve korumak istediğiniz değerler aynı kaldığı müddetçe, hangi platformda hangi basın kuruluşunda olursanız olun kaliteniz aynı kalır. Bu noktada örnek olarak şunu verebilirim; sahibi olduğunuz gazetenin internet sitesi tamamen tık odaklı haber içerikleriyle doluysa ve amacınız sadece kar etmek üzerine kuruluysa bu üretim sürecinde sizi dijitalleşmenin daha iyi bir noktaya götürdüğünden/götüreceğinden söz edemeyiz. Yukarda bahsettiğim üzere; değerlerinizi korumak, vizyonunuzu, bakış açınızı, etik kurallarınızı nasıl geleneksel medyada şekillendiriyorsanız; dijitalleşirken de aynı doğrultuda ilerleterek bu dönüşümün avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Dijitalleşme; karar almada, uygulamada, geliştirmede; bilgiye, isteklere, taleplere, raporlara, hedeflere ulaşmada maksimum hız sağlar.

Kamusal, hukuksal, vergisel ve işletme ya da işten kaynaklı riskleri en aza indirir. Düşük maliyetlerle, yüksek karlılık hedeflerine ulaştırır. Maddi, manevi de bir dönüşüm sağlar.

Son olarak; teknolojinin altın çağındayız. Sürekli gelişen dönüşen bu alanda var olabilmek ve bir işletme sahibi olarak üretim yapabilmek teknolojiden bağımsız ilerleyemez durur. Avantajlar, dezavantajlar; artılar, eksiler; risk almak ya da almamak; tüm bunlar üretimin kaderini belirler ve tek bir anahtar bu kapıyı ardına kadar açar o da yalnızca büyük balık değil, hızlı balık olabilmek. Çağa ayak uydurarak üretmek.

 

Kaynakça:

İ. Pelin DÜNDAR, Yazılı Basın İşletmelerinde Kalite (2006)