Bazı ünlülerin ve gazetecilerin katıldığı Twitter alternatifi Bluesky hakkında bilinmesi gerekenler

Bluesky, şu sıralar internetin en popüler sosyal medya platformu ancak ona bir göz atmak için bir davete ihtiyacınız var.

Bluesky, Twitter'ın sunduğu temel özelliklerin çoğunu bünyesinde barındıran merkezi olmayan bir sosyal ağdır. Twitter'a benzer bir arayüz ile gelen Bluesky Social'da kullanıcılar; kısa metin ve fotoğraf güncellemeleri gönderebiliyor, birbirlerini takip edip cevap verebiliyor ve diğer kişilerin gönderilerini paylaşabiliyor. Bluesky'da paylaşılan gönderiler ise "Skeets" olarak adlandırılıyor. Twitter, bekleme listesine alınmamak için başkalarından Bluesky erişim kodları isteyen insanlarla dolu.

Elon Musk'ın sosyal medya uygulamasını devralmasının ardından bazıları için potansiyel bir Twitter ikamesi olarak tanımlanan en son platform haline geldi. Bluesky fikri 2019'da Twitter'da ortaya çıktı, ancak 2022'de eski Twitter CEO'su Jack Dorsey'in desteğiyle kendi kamu yararına çalışan şirket haline geldi.

Bluesky uygulamasının Twitter ile pek çok benzerliği olsa da, temel farkı merkezi olmayan bir sistem etrafında organize edilmiş olmasıdır. Bu, kullanıcı verilerinin şirkete ait olanlar yerine bağımsız sunucularda saklanabileceği ve gelecekte kullanıcıların kendi seçtikleri topluluklarla kullanabilecekleri kendi sunucularını geliştirebilecekleri anlamına gelir.

Bluesky'a üye olmak için hesap oluşturmak yeterli değil. Zira uygulamayı kullanabilmek için tıpkı Clubhouse'da olduğu gibi bir davet koduna ihtiyacınız var. Site ağırlıklı olarak gazeteciler, internet kişilikleri, teknoloji uzmanları ve bazı ünlülerden oluşuyor. Bununla birlikte, Bluesky'de hala bir doğrulama süreci yok, bu da taklitçilerin çoktan ortaya çıkmaya başladığı anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde, platformda yazar J.K. Rowling ve Twitter sahibi Elon Musk'ı taklit eden trol hesaplar ortaya çıktı.

Bluesky, diğer sosyal medya uygulamalarından farklı olarak merkezi olmayan bir ağ sistemi ile çalışıyor. Twitter'ın basitleştirilmiş bir sürümü olarak da görülen Bluesky'da paylaşılan gönderilen beğenilip alıntı yapılabiliyor. Bluesky'ın ileride Twitter'ı bile geçebileceği öngörülüyor.