Mobilleşme —Twitter’ın yeni tasarımı

Twitter geçtiğimiz günlerde yeni tasarımını resmen yayına aldı. Artık beğenseniz de beğenmeseniz de bu yeni tasarım ile tanışmak ve kaynaşma

Twitter, geçtiğimiz günlerde yeni tasarımını resmen yayına aldı. Artık beğenseniz de beğenmeseniz de bu yeni tasarım ile tanışmak ve kaynaşmak zorundasınız.

Twitter’ın yaptığı bu hareketle, ‘mobilleşme’ konusunda bir iki kelam etmek istedim. 

Mobil kullanımlar, telefonlarımızın birbirinden tatlı hal almaları neticesinde bir hayli arttı. Bilgisayar kullanımları ile eşdeğer, hatta zaman zaman telefonların daha fazla kullanıldığı istatistikler ile anlatılmış. Bunları uzun uzun anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Statcounter’ın verilerine göre, güncel mobil kullanım 52.69% görünmekte.

Desktop vs Mobile Market Share Worldwide — June 2019

İşverenler veya girişimciler artık mobil öncelikli çalışmakta. Mobil uygulama, mobil uyumlu internet siteleri kimi zaman masaüstü tasarımların bile önünde geliyor; görünüşe göre artık mobil çalışmalar, masaüstü görünümüne yön vermekte. Bunun başlıca sebebi olarak şirket maliyetini görüyorum. İnsanlar artık bir uygulama ismi veya internet adresi duyduğunda ilk olarak mobil üzerinden ziyarette bulunuyor ve ilk izlenimi orada kazanıyorlar. Hatta, 2011 yılında kurulan Connected2.me uygulaması, 2018 yılında masaüstü servisini tamamen kapatmış durumda. Mobil/Masaüstü kullanım istatistiklerine göre, masaüstü servise sağlamış oldukları hizmet maliyetinin geri dönüş bazında yetersiz olmasına sebep olmuş olsa gerek. 

Facebook da kullanıcı deneyimi açısından masaüstünde mobil deneyimi izlemişti. Ki bana kalırsa Facebook’un sökülüp baştan takılması gerekmekte çünkü içeride aktif hesaptan çok ölü kod mevcut. Neyse, Facebook’a da gerekli yargıyı dağıttığımıza göre konumuzdan daha fazla sapmadan yolumuza devam edelim.

Twitter, çok ufak değişiklikler haricinde uzun zamandır gözle görülür bir değişiklik yapmamıştı. Reklam politikalarını henüz oturtamamış olmalarını da baz alırsak, bu yeni tasarım, şirket için temiz bir adım olabilir. Çekirdek ürünü geliştirmek ve inşa etmek, diğer sosyal medya ağlarına göre sessiz bir dönüm noktası olabilir. Yeni yapılan tasarımda, daha önce benim sıkça kullandığım fakat çoğu insanın haberinin bile olmadığı listeler bölümü, direkt mesajlar arasında gezinti gibi birçok özelliği tek bir listeye koyup, gezintiyi kolaylaştırmak istemişler. Twitter mühendisleri, masaüstü siteyi mobil üzerinden inceliyor olacaklar ki yazıları ve ikonları bir hayli büyütmüşler. Kişisel görüşüm olarak bu tercihi hiç beğenmedim.(Sanki diğer yönlerini beğenişim gibi…) Bütün içeriği gözümüze sokarcasına “bak ben de buradayım” nidaları geliyor kulağıma tasarıma bakarken. 

Yeni tasarımın, eskisine nazaran daha hızlı çalıştığını söylemeden geçmeyelim. Gelen söylemlere göre eski site, eski bir teknoloji yığınının üzerine inşa edilmiş ve bu sebepten güncellemelerin gelmesi bir hayli uzun sürüyormuş. Twitter’dan abilerimizin söylediğine göre yeni tasarımdaki iki hedef şöyleymiş;

  1. Yeni özellikleri geliştirmeyi hızlandırmak ve daha kolay hale getirmek.
  2. Her kişi ve her cihaza aynı deneyimi sunmak.

Masaüstü deneyimleri daha çok seven bir insan olarak mobilde iyi deneyimin yaşanmasını isterim fakat masaüstü ile bunları eşlemek hoş ve kullanışlı değil.

Twitter, üst menünün masaüstü ile aynı olmadığını ve kullanıcıların mobilde kendi isimlerini görüntüleyemediğini, bu sebepten, masaüstünde de bu görüntüyü kaldırdıklarını söylüyor. Basit gibi görünen bu eksiklik masaüstünde hoş bir deneyimdi. Masaüstünden bunu kaldırmak yerine mobili buna adapte edebilirlerdi. Kötüyü iyiye çevirmek yerine iyiyi kötüye çevirmişler gibi görmekteyim bunu. 

Arafta kalmış düşüncelerim ile yeni Twitter düzenine alışabilmeyi temenni ediyorum. Yapmış oldukları bu değişiklik, Twitter’ın önümüzdeki zamanlardaki gelişimini olumlu yönde etkileyecek gibi görünmekte. Aktif bir Twitter kullanıcısı olarak, yapacakları değişikliklerin özellikle kullanıcı deneyimi açısından daha iyiye gitmesini diliyorum.