Behçet Necatigil'e Dair: Kilim #1

Behçet Necatigil'in bu hafta ilk konuşacağımız şiiri Kilim, ahenksizliğiyle çekiyor insanı. Duyarak okuyacağınız bir şiire hazır mısınız?

Behçet Necatigil'in Sevgilerde isimli şiir kitabında bulunan şiirlerinden birinden bahsedeceğim size bugün. Yaşadığı dönemden rahatsızlık duyan Necatigil, bu rahatsızlığını Kilim isimli şiirinde oldukça enteresan ve dikkat çekici bir şekilde dile getiriyor.

Sekiz dizeden oluşan bu şiir, bir kilimin üzerinin bir topluluk tarafından döşenmesini anlatıyor. Bu kilim, üzerinde yaşadığımız dünyayı, üzerini döşeyen topluluk da bizleri temsil ediyor aslında. Necatigil, almış koskoca dünyayı bir kilime sığdırmış ama bizi nereye sığdıracağını bilememiş belli. Bu içine hapsolduğu kilimle de, yan yana durmak zorunda olduğu insanlarla da bir derdi var. Bu kilimin döşenme biçimine bir itirazı var. Sanayileşmeyle etrafındaki herkes makineleşmiş ama kendisi insan ruhuna hapsolmuş belli. Sonra da öyle bir şiir yazmış ki oturduğu masadan kulaklarını tırmalayan korna, fabrika seslerini iletmiş bize kelimlerinin üzerinden. Nasıl mı?

Şöyle ki şiirde sürekli tekrar eden bazı sesler var. ''Ç,s,t,ş'' sesleri bunlar. Bir ahenk yaratması beklenen bu sesler, şiirde tam tersi etki yaratıyor. Sürekli tekrar etmesi insanın kulaklarını tırmalıyor. Adeta demiş ki Behçet Bey, ''Siz, benim ormanımı elimden aldınız, beni bir kuru ovanın ortasına bıraktınız, ben de sizin ahenginizi alıp onunla size ahenksizlik yaratacağım.'' demiş. Bunu da, o kadar güzel bir şekilde söylemiş ki hak vermekten ve hayran olmaktan başka bir şey yapamıyorsunuz.

Betimlemeleri de çok çarpıcı, genelde renkler üzerinden gitmiş. Kötü şeyleri anlatmak için koyu tonları, iyi şeyler için ise açık tonları tercih etmiş. Şiirin en büyüleyici yanı ise her ne kadar rahatsız olursa olsun şair içinde bulunduğu düzenden, köşesine bir yerine mutlaka bir umut serpintisi yerleştirmiş kilimine. Bu kadar karanlığın içinde, hâlâ umut ışığını arayabilmesi ve bulabilmesi bu şiiri kötü günlerin rehberi, marşı niteliğine getirmiş. Eğer bir şans verirseniz, hem görerek hem de duyarak okuyacağınız bu şiire hayran kalacağınıza eminim.


Kapak Fotoğrafı: https://t24.com.tr/k24/yazi/behcet-necatigil-in-eli-kalem-tutmak-siirindeki-teselli-esintileri,2622