Bir kişilik gelişimi: Narsisizm

Narsisizm her insanda bulunur. Sağlıklı ölçüde bulunması hayatımız için önemlidir.

Seninle cebelleşeceğim diye bütün güzel huylarım değişti.

Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filmi geçen bu replik narsisizmi anlatan güzel bir cümledir. Gelin birlikte narsisizmi inceleyelim.

Narsisizm yani özseverlik, kişinin kendi temsili veya zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık anlamında kullanılan bir terimdir. Kelime kökeni Yunan mitolojisinde bir kahraman olan Narcissus'tan gelmektedir. Adını narsisizme, nergis çiçeğine ve onun ailesine veren mitolojik bir isimdir. Narcissus'un hikayesine kısaca değiniyorum. Narcissus'un karşılığını vermediği aşkın kurbanı olmuştur. Onun yakışıklılığını görenler anında bu yakışıklılığa tutulmuş. Fakat narcissus'un gönlü kişi tutulamıyormuş. Bu karşılığı vermediği aşkın ahi Narcissus'u vardır. Bir gün ormanda avlanırken bir pınardan su altındayken kendi halkını gören Narcissus, kendi güzelliğiyle büyümüştür. O görüntüyle ona dokunmak ister. Ancak eli ona uzadığında görüntü gelişir ve bolluklarından akar gider. Oyunun âşık olmuş ve bu aşka asla sahip olamayacaktır. Yemeden kesilmeden kesilir. Sevdiğine kavuşamıyor ve dokunamıyor olması onu mahveder. Ve sonunda dayanamaz, pınarın başında kendi özelliklerine bakarak acı ve hayranlık içinde oracıkta verilir. Bazı kaynaklara göre, Narcissus'un varlığının seyrettiği yerde beyaz-sarı, mis çiçekler açar, bu çiçek nergistir.

Narsisizm, son zamanlarda sosyal medya aracılığıyla popüler hale gelen psikolojik bir terimdir. insanların sosyal medyadaki bilgileri ile birlikte narsist damgası vurmaya başladı. Fakat narsisizmi, normal ve patolojik olarak bölünerek ayırma çok daha doğru olacaktır. Narsisizm bir kişilik gelişimidir. Bu gelişimin sağlıksız olması duygusal gelişimden kaynaklanmaktadır. Çocukken ailemizle, özellikle annemizle, kurduğumuz bağların bu sorun etkileri. Elbette ki, genetik faktörler, yaşantımız ve deneyimlerimizin karakterimizi büyük ölçüde şekillendirir. Sağlıklı bir şekilde narsisizm hayatımızı değiştirir ve karakterimizi oluşturur. Ancak patolojik narsisizm hem kişinin hem de iyileşmesinin olumsuz olumsuz etkileri.

 Doğumdan itibaren onun insanının sevgi ve kopyaları vardır. Hastalık sürecinde olmayan normal narsisizmde beklentiler normaldir. Karşılıklı olarak genel sevgi, onay veya eleştiri yaparak kişinin doygunluğu sayesinde hayatına devam edebilir. Talepler ihtiyaçlarla paraleldir, yani abartı istekler yoktur. Patalojik narsisizmde, yani narsisizm kişilik bozukluğunda (NKB), talepler aşırıdır ve bu talepler yerine getirilse bile tatmin edici olmaz. Başkalarının kendisi hakkında olan beslenmesi çok önemserler ve bundan beslenirler. Kısaca, doğru oranda narsisizm sizi siz yapar!


Patalojik narsisist miyim diye düşünebilirsin. Gelinin gruplarını patalojik narsisizmi inceleyelim.

-Bu bozukluğa sahip olan kişinin fiziksel ve ruhsal gelişimleri aşırı beğenen, üstün gören kişilerdir.

  • Sürekli beğeni, onay ve sevgi beklerler.
  • Bulundukları hemen özel bir ilgi alacaklarına inanırlar.
  • Eleştirilere karşı hassastırlar ve bunu bir tehdit olarak algılarlar.
  • Aşırı şişirilmiş benlikleri vardır. Özgüvenleri bir maskedir.
  • Başkalarını sürekli küçümserler ve aşağılayıcılardır.
  • Benciller. Başkalarının harcanmasını önemsemezler.
  • Empati kurmak imkânsız.
  • mükemmeliyetçilerdir.
  • Yüzeysel ürünlere sahiptirler. Anlamlı sorunlarda sorunlar yaşarlar.
  • Kontrolü elinde tutmak için yalanlama ve değiştirmeye başvururlar.

Unutmayın, ne olursa olsun, narsisist tarafından teşhis edilen bir psikolog veya psikiyatrist eşliğinde uygulamaya konulmalıdır. Hepimizde az da olsa narsisistlik bulunur. Dediğim gibi hayatımızı devam ettirmek için gereklidir. cihaza veya bakıma zarar vermeyecek şekilde ayırmayınız. Sizi siz yapan özellikler bunlar olabilir. Kendinizi tanıyın..!