Dünyadaki İlk Narsistik
"Kişinin kendine duyduğu hayranlık" olarak açıklanan narsisizm, adını bir efsaneden alır.
Narsisizm'in bir diğer adı da "Özseverlik"tir. Narsisizm, bazı kişilik özelliklerinin toplamıdır. Narsistik kişiler kendine aşıktır, kendini diğer insanlardan üstün görürler. Yenilgileri hoş karşılamazlar. Hatalarından ders çıkarmak yerine kibirlenirler. Aynada kendilerine bakmaktan hoşlanırlar. Kimsenin onları haketmediğini düşünürler. Bir odadaki en güzel, en yetenekli, en başarılı kişiler onlardır.
Bazı narsistik kişilik özellikleri çocuklarda da görülebilir. Bu özellikler çocuk gelişiminin bir parçası olduğundan, bu özelliklere sahip olması çocuğun narsistik bir birey olacağı anlamına gelmez.
Bir bireyin narsistik kişilik özelliklerine sahip olması; genetik fakörler, çevre, ve yetiştiği aile gibi faktörlere bağlıdır. Ebeveynlerin çocuklarına karşı aldığı fazla kontrolcü veya fazla övücü tutum, çocukların büyüdüklerinde narsistik kişilik bozukluğuna sahip olmasına neden olabilir. Bu özelliklerin daha ileri boyutu "Narsistik Kişilik Bozukluğu" olarak ifade edilir. Narsistik Kişilik Bozukluğuna sahip kişiler, bu özelliklerinin kendilerini ve ilişkilerini etkilememesi için bir uzmana sanışabilirler. Narsistik Kişilik Bozukluğu terapi ile çözülebilecek bir psikolojik rahatsızlıktır.
Şimdi geleim Narsisizm efsanesine...
"Kişinin kendine duyduğu hayranlık" olarak açıklanan narsisizm, adını bir efsaneden alır. Efsaneye göre, güzel bir genç olan Narkissos, bir gün suda kendi yansımasını görür. Gördüğü yansımaya o kadar hayranlık duyar ki kendisine aşık olur. Bu aşk o kadar güçlü ve büyüktür ki oracıkta ölür. Öldüğü yerde bir çiçek açar. Bu çiçek nergistir. Nergis çiçeği ismini buradan alır.