Bu Parazit Beyninizi Kontrol Edebiliyor: Toksoplazma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Beynimizdeki sessiz işgalci
Toksoplazma veya toksoplazmoz, toxoplasma gondii adlı parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Toksoplazmanın asıl konakları kediler olsa da, insanlar veya diğer hayvanlar da bu parazitin ara konağı olabilirler. Yani bu parazit, kedilerin bağırsaklarında oluşur, dışkı yoluyla atıldıktan sonra insanlara ve diğer hayvanlara bulaşır. Toksoplazma, insanlara kedi dışkısının yanı sıra çiğ etlerden ve kirli topraktan da bulaşabilir. Peki, bu parazit ve parazitin neden olduğu hastalık hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir? Birlikte inceleyelim.
- Araştırmalar, dünya nüfusunun %30-50'lik bir kısmının toksoplazmaya maruz kalmış ve enfekte olmuş olduğunu gösteriyor. Hastalık, konakta herhangi bir semptom göstermeyebiliyor. Bu nedenle çoğu konak, enfekte olduğunun farkında değil.
2. Toksoplazma, ara konaklarda davranış değişikliklerine neden olabilir—insanlarda bile! Toksoplazma, insanlarda risk alma eğilimlerini değiştiriyor ve insanların riske girme eğilimlerini arttırıyor. Hatta, toksoplazma taşıyan insanların araba kazasına karışma riskleri artabiliyor.
3. Toksoplazmanın obsesif-kompülsif bozukluk (OKB), depresyon, anksiyete, şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini arttırabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bazı takıntıların ve fobilerin oluşmasına da neden olabileceği iddia edilmektedir.
4. Kedi dışkısından, çiğ etten, kirli su ve topraktan insanlara bulaşabiliyor. Bu nedenle kedi kumu temizledikten sonra ellerimizi iyice yıkamaya ve bahçe işleriyle uğraşırken eldiven kullanmaya dikkat etmemiz, az pişmiş et yemekten kaçınmamız gerekiyor.
5. Toksoplazma, farelere ve sıçanlara bulaştığında, onları kedilere karşı korkusuz hale getiriyor. Böylece kediler için daha kolay av haline gelebiliyorlar. Yani konu toksoplazma olunca, en şanssız canlıların fareler ve sıçanlar olduğunu söyleyebiliriz.
Patili dostlarımızı çok sevsek de dikkatli olmakta fayda var. Sağlıkla kalın!