Kediniz Yeterince Hareket Ediyor mu?

Hareketsizlik kedinizin sağlığını tehdit ediyor olabilir. Bu tehdidi savuşturmak ve kedinizi harekete geçirmek sizin elinizde.

Kedimizin sağlıklı bir yaşama sahip olmasını ve bizimle uzun yıllar boyu yaşamasını istiyoruz. Bazen bütçemizi zorlasa da onun için en besleyici olan mamayı araştırıp alıyor, onu düzenli olarak veterinere götürüyor ve kişisel bakımını önemsiyoruz. Peki kedimizin yeterince hareketli bir hayat sürdüğünden emin miyiz?

Düzenli olarak yapılan egzersiz kedilerin ömrünü uzatıyor. Özellikle evde beslenen ve dışarıya bırakılmayan kedilerin obeziteye olan yatkınlığı biliniyor ve sadece ihtiyacı kadar mama ile beslenmesi gerektiği veterinerlerce vurgulanıyor. Fazla vücut ağırlığının diyabete ve eklem iltihabına sebep olduğunu düşünürsek, obezite ve hareketsizlik kedilerde ciddi bir sağlık sorunudur diyebiliriz.

Hareketli olmak, kedilerin sadece fiziksel sağlıklarını değil, zihinsel sağlıklarını da olumlu yönde etkiliyor. Doğaları gereği avlanmak isteyen kediler, benzer deneyimleri ev ortamında yeteri kadar yaşayamazlarsa zihinsel olarak köreliyor ve sıkıcı bir hayat yaşamaya mahkum oluyorlar. Bu sebeple kedimizin düzenli olarak hareket etmesini sağlamak, ona kaliteli ve uzun bir yaşam sunmak isteyen bizlerin gözden kaçırmaması gereken önemli bir sorumluluk.

Kedinizin daha fazla hareket etmesini nasıl sağlarsınız?

Öncelikle evi kedinizin daha çok hareket edeceği şekilde düzenleyebilirsiniz. Bunun için eve kedi ağacı ve tırmalama tahtası alabilir, duvarda tırmanabileceği basamaklar oluşturabilir veya karton kutu vb. malzemelerle saklanma alanları elde edebilirsiniz. Kediler ip ve halatlarla oynamayı da çok severler fakat yutma ihtimaline karşı bu tür malzemeleri ortalıkta bırakmamaya dikkat edin.

Ortalama bir ev kedisinin günlük olarak en az 30 dakika egzersiz yapması gerektiği belirtiliyor. Bu süre yavru ve genç kedilerde daha da uzun. Küçük dostunuz evdeki tek kediyse veya kendi kendine çok fazla hareket etmeyecek bir yaşa geldiyse, duruma el atmanız şart. Bu 30 dakika birkaç seferde ve 10-15 dakika gibi kısa sürelerde yapılan fiziksel aktivitelerle tamamlanabilir. Kedinizin en aktif olduğu saatleri gözlemleyip günün bu bölümlerinde hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Elbette kediler için sporu keyifli hale getirmek çok kolay, bunun için yapmanız gereken tek şey onunla oynamak. Sevdiği bir oyuncağı uzağa fırlatıp kedinizin onu “avlamasını” izleyebilir; hatta oyuncağı zıplamayı veya tırmanmayı gerektirecek noktalara atıp kedinizin kaslarını daha aktif kullanmasını sağlayabilirsiniz. Kediler için oyunların en tatmin edici kısmı, “avlarını” yakalamalarıdır; bu sebeple lazer gibi “avlanamayacak” oyuncaklardan uzak durmak kedinizin zihinsel sağlığı açısından önemlidir.


Kaynak

https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/looking-after-your-pet/kittens-cats/exercise-for-your-cat