Cadılar Bayramı'nın Kökeni
Her yıl 31 Ekim'de kutlanan cadılar bayramının nereden çıktığını hiç merak etmiş miydiniz?
Her yıl Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde 31 Ekim'de kutlanan, dünyanın en eski bayramlarından biridir.
Önceleri Pagan ve Hristiyan kökenleri olan bayram günümüzde daha seküler bir hal almıştır. Şimdilerde cadılar bayramı insanların çeşitli kostümler giyerek geceleri şeker toplamaya çıktıkları bir bayram haline gelmiştir. Kökeni Keltlerin eski bir festivali olan Samhain'e dayanmaktadır.
Peki nedir bu Samhain?
Her yıl 31 Ekim'den 1 Kasım'a kadar kutlanan ve Azizler Günü (Hristiyanlıkta bilinen bilinmeyen tüm azizlerin anıldığı gün) ile birlikte Cadılar bayramının kökenini oluşturan bir Kelt festivalidir.
Samhain kelimesi yaz sonu anlamına gelir ve hasat zamanının bitişi, kış mevsiminin gelişinin habercisidir.
Keltler, ölüler ve yaşayanların arasında bulunan perdenin en ince olduğu zamanın bu dönem olduğuna inanıyorlardı, bu sebeple bu zamanlarda ruhların aralarında dolaştığını düşünüyorlardı. Bu ruhlar arasında tanıdıklarının da olabileceğini düşünen insanlar vefat etmiş olan tanıdıkları için sevdikleri yemekleri yapıp evlerinin önüne koyarlarmış.
Samhain'de kostümler giyerek evleri gezme geleneği 16. yüzyıla dayanmaktadır. Genel olarak kostümlü insanlar gittiklerin evin önünde şarkı söylermiş ve yiyecek alırlarmış. Kostüm giyme geleneğinin diğer dünyadan gelen canlıların arasına karışmak ve korunmak için giyildiği inancı hakimdir.
Cadılar bayramının sembolü balkabağıdır. Yıllardır süregelen bu gelenekte balkabağının içi boşaltılır ve dış kısmı gülen yüz şeklinde kesilir. İçine mum koyulur ve korkutucu bir görüntü oluşturulur. Bu yapılan balkabağının, insanları kötü ruhlardan koruduğuna inanıyorlardı. Günümüzde balkabağı oyuluyor olsa da önceden balkabağı değil şalgam meyvesini bu amaç için kullanıyorlardı.
Samhain geleneklerinin birçoğu maalesef günümüze ulaşamadı. Balkabağı geleneği dışında bir diğer gelenek ise genç kızlar yakılan şenlik ateşinde çamaşır kuruturlarsa gelecekteki kocalarını göreceklerine inanıyorlarmış.
Bu bayramda çocukların şeker toplamaya çıktığından bahsetmiştim. Bunun kökeni ise Britanya'da yoksulların evleri dolaşarak ruh keki toplaması geleneğine dayanır.
Gelenek, İngilizler sayesinde Amerika'ya ulaştı. İngilizler Kuzey Amerika'ya gelirken bu geleneği de beraberinde getirdiler. Samhain ritüelleri 1845-1849'da patates kıtlığı sırasında İrlanda halkının yerinden edilmesiyle birlikte bir süre sonra Amerika'ya geldi.
İrlandalılar, Amerika'ya geldikten kısa bir süre sonra balkabağı daha kolay oyulduğu için şalgam yerine balkabağı oymaya başladılar.
Kansas Hiawatha köyünde yaşayan Elizabeth Krebs 1912 yılında cadılar bayramının ertesi sabahı evinin ve kasabanın tamamının maske takan çocuklar tarafından tahrip edilmiş olduğunu gördü.
1913 yılında Elizabeth, gençler için bir parti düzenledi ve bu parti sayesinde kimsenin kasabayı tahrip etmeyeceğini düşündü. Ancak Elizabeth çocukları hafife almıştı çünkü geçen seneki gibi gençler yine kasabaya zarar vermişlerdi.
1914 yılında Krebs bütün kasabayı dahil ettiği bir geçit töreni ve kostüm yarışması düzenledi. Bu sefer planı işe yaramıştı. O sene yıkıcı değil şenlikli bir cadılar bayramı geçirmişlerdi.
Bu parti, Kansas'ın etrafındaki diğer köyler tarafından duyuldu ve insanlar artık kostüm yarışmaları, geçit merasimleri, dans, müzik ve yemeklerin eşlik ettiği partiler düzenlemeye başladılar ve Elizabeth Krebs "modern cadılar bayramının annesi" olarak anılmaya başladı.