Çevrimiçi Romantizm: Online Flört Uygulamalarının Yükselişi

Sahi nedir bu çevrimi flört? Gerçek aşkı orada bulabilir miyim?

Yeni insanlarla tanışmak istiyorum ama çok yoğunum, buna hiç vaktim yok.” ya da “Yok abi, ciddi bir ilişki istemiyorum ben.” türevi cümleleri yakın çevrenizden mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta belki de bunu söyleyen taraf siz olmuşsunuzdur. Peki, ciddi bir ilişki istemeyen veya yeni insanlarla tanışmak isteyen ancak buna zaman ayıracak vakti olmayan birinin yeni flörtler için ilk tercihi sizce neresi olabilir?

Cevap çok basit: Dating App, diğer bir adıyla online flört uygulamaları. Tinder, Bumble, OkCupid, Hinge, Happn, Badoo ve daha niceleri… Bazılarımız “bekarlık sultanlıktır” deyip durumu imparatorluğa götürmektense “kolları sıvama vakti” demeyi ve aksiyona geçmeyi tercih ediyor tabi. Bekarlığa veda etmek ve yeni ilişkilere yelken açmak isteyenlerin ilk rotası, çevrimiçi flört uygulamalarının öncelikle ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

It’s a Match: Adın Google mı? Çünkü Aradığım Her Şey Sensin

Potansiyel romantik partnerlerle tanışmak ve ilişki kurmak amacıyla internet platformları ya da mobil uygulamalar kullanmaya çevrimiçi flört, yani online dating denir. Online flört platformları, kullanıcılar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak adına mesajlaşma sistemleri, sohbet odaları, görüntülü görüşmeler ve uyumluluk ya da ortak ilgi alanlarına göre partner önerileri yaratan algoritmalar gibi çeşitli araçlar sunar.

Aslında, internet üzerinden tanışma siteleri ilk olarak doksanların ortalarında ortaya çıktı. Online tanışmaların popülaritesi kısmen toplumumuzun dijitalleşmesi ve akıllı mobil cihazlar gibi teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla paralel olarak popülerleşti. Hâlbuki sadece 15 yıl önce, internet üzerinden flört etmek, nazik bir tabirle söylemek gerekirse, tam olarak “sosyal açıdan kaybedenler için bir seçenek” olarak görülüyordu. O dönemde, özellikle Amerika’da, Match, JDate ve eHarmony gibi platformlar yeni yeni gelişiyordu ve çevrimiçi eş bulma fikri, gazetedeki kişisel ilanlar bölümünden henüz çok da uzakta değildi. Artık gün boyu cep telefonlarımızı, bekarların buluştuğu bir sosyal mekan gibi kullanabiliyor ve online flört uygulamalarında sadece birkaç saniyede kaydırma ve eşleşme yapabiliyoruz.

… Sent You a New Message: Seninle Bir Gelecek Hayal Ediyorum

Herkes yalan söylüyor, çevrimiçi flört çaresizler içindir ve çevrimiçi ilişkiler mahvolmaya mahkûmdur gibi mitleri ilk başta geçtiğimize göre hadi biraz sadede gelelim. Araştırmalara göre, ortalama 30 yaşındaki bir Amerikalı, haftada 10 saate kadar flört uygulamalarında vakit geçiriyor ve Amerikan evliliklerinin üçte biri ise çevrimiçi ortamlardaki tanışmalarla başlıyor. Aslında, bu verilere çok da şaşırmamak gerek çünkü bugün insanlar, yoğun yaşam tempoları ve dijital teknolojilerin yaygınlaşması nedeniyle flört etmek için eskisinden daha fazla çevrimiçi platformlara yöneliyor. Çevrimiçi flörtün, yeni insanlarla ve flörtlerle tanışmayı daha hızlı, kolay ve erişilebilir hale getirmesi, onu geleneksel yollarla tanışmaya kıyasla giderek daha da popülerleştiriyor.

Buna rağmen, flört uygulamalarındaki başarı oranı pek de yüksek değil; bir araştırma, çevrimiçi eşleşmelerin yalnızca yaklaşık %10'unun yüz yüze bir buluşmayla sonuçlandığını ortaya koydu. Tinder, Bumble, Hinge, OkCupid, Coffee Meets Bagel, Match, Badoo, AdultFriendFinder veya PlentyOfFish gibi büyük platformlar ya da dünya genelinde kullanılan binlerce daha küçük flört uygulamaların kullanıcıları, genellikle bu platformlar aracılığıyla gerçek bir ilişki bulmanın zorluğu karşısında hayal kırıklığına uğruyor. Tekrar söylemek istiyorum: aslında bu verilere de şaşırmamamız gerekiyor çünkü herkes mutlu sonu elde edemez.

Olumsuz deneyimlere sahip çevrimiçi flört edenlerin ise yaklaşık %45'i artan hayal kırıklığı ve %30'u flört konusunda artan karamsar tutumları yüzünden bu uygulamalardan bıkmış durumda. Peki, o zaman neden bu çevrimiçi flört süreci bazılarımızın olumsuz deneyimlere sahip olmasına sebep oluyor?

Looks Like They Ended the Chat: Sorun Sende Değil Bende

İnsanlar, hedeflerini izlerken farklı stratejiler benimseyebilirler. Düzenleyici odaklanma teorisine göre, bireyler ya kazanabilecekleri şeylere odaklanır ya da olası kayıplardan kaçınmayı amaçlarlar. Örneğin ürün satın almada promosyona odaklanan kişiler, geniş bir seçenek havuzuna sahip olmayı sever ve bu seçeneklerin olası olumlu yönlerine odaklanırlar. Diğer yandan, önlemeye odaklanan bireyler, fazla seçenek karşısında bunalmış hisseder ve seçim yaparken ürünün olumsuz taraflarını daha çok dikkate alırlar. Promosyona odaklananlar, fırsatları ve kazançları düşünürken, önlemeye odaklananlar riskleri ve zararları minimize etmeye çalışırlar.

Romantik yaşamları söz konusu olduğunda, promosyona odaklanan kişiler olumlu bir ilişki kurmayı hedefleyip çeşitli geçmişleri ve ilgi alanları olan tüm bu ilginç potansiyel flörtleri görecek ve olasılıkları değerlendirecektir. Yani, onlar için her profil başka bir potansiyel eş ve harika bir ilişki bulma olasılığıdır. Öte yandan, önlemeye odaklı flörtçüler ilişkilerini çatışmalardan veya tehditlerden korumaya çalışırlar, bu yüzden anlaşmayı bozan şeyleri arar ve havuzdan potansiyel flört profillerini elemek için olumsuz niteliklere odaklanır. Onlar için her profil başka bir olası kötü buluşmayı ve boşa harcanan zamanı temsil eder.

Ayrıca, çevrimiçi flörtte aşırı seçenek, aralarından seçim yapabileceğiniz eşi benzeri görülmemiş miktarda partner de demektir. Online bir flört uygulamasında bir gün boyunca kaydırma yaparak yüz yüze flört ederek tanışacağınız ve görüşeceğiniz daha fazla insanla karşılaşmak oldukça muhtemeldir. Çevrimiçi flörtte bir eş seçerken daha az profil eşleşmesine sahip olanlara kıyasla daha fazla seçeneğe sahip olan kişilerin seçimlerinden daha az memnun olmaları ve kararlarını geri almaları daha olasıdır. Aynı zamanda, zamanla çevrimiçi flörtte mevcut seçeneklerin sayısı, eşleri tek kullanımlık gibi gösterebilir ve daha iyi bir seçeneğin sadece bir kaydırma uzağınızda olduğu mesajını verip ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir.

Helen Fisher'a göre (Match.com'un baş bilimsel danışmanı), dokuz eşleşmeye ulaştığınızda kaydırmayı bırakmanız sizin için en iyisidir. Peki, özellikle neden dokuz? Çünkü dokuz profil, bilişsel olarak yorucu olmadan kendinize seçenekler sunmak için yeterlidir. Günümüz flört kültüründe ve tüketici toplumunda, her zaman daha fazlasını istiyoruz - daha fazla eşleşme, daha fazla mesaj, daha fazla buluşma. Ancak, çevrimiçi flörtte gerçek başarının, seçeneklerin miktarından ziyade bağlantıların kalitesinden gelme olasılığı daha yüksektir.

Yine de her an eşleşmeyi kesmeye ya da eşleşmenin sona ermesine hazır olmanızı öneririm, dostlar. Hatta mümkünse o uygulamayı silip dışarıda, gerçek dünyada yeni flörtlerinizi arayın derim. Gerçek hayatta kurulan bağlantılar, sanal ortamda oluşanlardan daha derin ve anlamlı olacaktır; benden söylemesi.

 


Kaynakça

1.      Phan, A., Seigfried-Spellar, K., & Choo, K. K. R. (2021). Threaten me softly: A review of potential dating app risks. Computers in human behavior reports3, 100055.

2.      https://www.psychologytoday.com/us/blog/i-hear-you/201903/6-key-psychological-truths-about-dating-apps

3.      https://www.psychologytoday.com/us/blog/close-encounters/201412/4-myths-about-online-dating-exposed

4.      https://www.psychologytoday.com/intl/blog/close-encounters/202106/why-online-dating-works-for-some-and-not-others

5.      https://www.psychologytoday.com/intl/blog/dating-in-the-digital-age/202202/why-more-isnt-always-better-in-online-dating


Görsel İçerik Linki

1.      https://tr.pinterest.com/pin/511369732708672103/

2.      https://www.bustle.com/articles/149514-im-deleting-my-dating-apps-and-heres-why-you-should-try-app-less-april-too