Ceza Üstüne Zam

Fahiş fiyatlar duracak mı, alınan tedbirler yeterli mi?

Uzun zamandır devam eden enflasyonist ortam tüketici ve satıcılar arasındaki gerilimi arttırıyor.

İşletmeden işletmeye değişen fiyatların ortası yok. Cep yakıyor.


Cezalar 10 Kat Artıyor

Meclise geçtiğimiz hafta AK Parti tarafından sunulan kanun teklifinde üretici, tedarikçi ve parekende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş fiyat artışı tespit edilmesini halinde, her bir aykırılık için idari para cezalarının 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar arttırılması öngörülüyor.

Stokçuluğu Kapatma Cezası

Stokçuluğa devam eden işletmelerin bu suçu bir yılda 3 kez işlediği tespit edilirse, 6 güne kadar kapatma cezası uygulanabilecek.

Fiyatlar Düşürecek mi ?

Denetimlerin sıkılaştırılması ve cezaların artırılmasının fiyatları normalleştireceği düşünülüyor; şu anda halihazırda fahiş fiyat uygulaması yapan işletmeler için zaten para cezası gibi yaptırımlar uygulandığını akılda tutmakta fayda var. Yaptırımcıların caydırıcılığının artırılması hedefleniyor.

Tek Suçlu İşletmeler mi ?

İşletmelerin durmadan artan fiyatlar konusunda tek hedef haline getirilmesi, alım gücü düşen bir toplumda karşılık bulması imkansız bir girişim değil.

Hatta bu doğrultuda 2022 yılının başlarında "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi" hizmeti e-Devlet'e eklenmiş ve vatandaşların fahiş fiyat uygulayan işletmeleri bireysel olarak şikayet etmelerinin de önü açılmıştı.

Sosyal medyada özellikle düşük maliyetli ürünlerin fiyatları 'yüksek' olmaları sebebiyle eleştiriliyor. Uzmanlara göre mevcut piyasada 'fahiş fiyat'ın iktisadi bir karşılığı yok ancak bunun kabulü serbest piyasaya edilmes muhtemel müdahaleler açısından oldukça tehlikeli.