Clickbait: İnternetteki Dikkat Çekici İfadelerin Arkasındaki Gerçek

Tıklamaların ardındakiler.

Clickbait, internet kullanıcılarının ilgisini çekmek amacıyla, özellikle dijital dünyada karşımıza çıkan, abartılı, yanıltıcı başlıklar veya görseller kullanarak web sitesine trafik çekmek amacıyla başvurulan yanıltıcı bir yöntemdir. Bu yöntem, okuyucuları o içeriğe tıklamaya iter fakat tıkladıktan sonra karşılaşılan içerik, genellikle başlık vaadini karşılamaz. Bu da kullanıcıların web sitesine olan güvenini kaybetmesine neden olur. Çok sayıda internet sitesinde kullanılan Clickbait, tık yemi veya tık tuzağı olarak da bilinir.

Clickbait yönteminde kullanılan başlıklar örneğin; ‘’ 5 Adımda Zengin Olmak’’, ‘’Bunu Öğrendikten Sonra Hayatınız Değişecek’’, ‘’Şok Olacaksınız’’, ‘’Gözlerinize İnanamayacaksınız’’ gibi merak uyandırıcı ve yanıltıcı ifadeler içerir. Bu yöntemin temel amacı, yanıltıcı ve abartılı ifadeler kullanarak tıklama oranlarının artmasıını sağlamak yani web sitesine daha fazla trafik çekmektir.

Clickbait Kullanmanın Avantajları

·       Tıklama ve sitede vakit geçirme oranlarını arttırabilir.

·       Hızlı trafik almaya yardımcı olabilir ve kısa sürede geniş kitlelere ulaşılabilir.

·       Çok sayıda tıklama ve görüntüleme, reklam gelirlerinin artmasına yardımcı olabilir.

·       Dikkat çekici başlıklar viral olma potansiyeli taşıdığından, kısa sürede sosyal medyada paylaşılabilir ve yine geniş kitlelere ulaşmaya yardımcı olabilir.

·       Dikkati kazanılan kullanıcılar, istenilen içerik veya ürüne yönlendirilebilir. İçerik pazarlama stratejilerine katkı sağlayabilir.

Clickbait Kullanmanın Dezavantajları

·       Genellikle başlık ve içerik birbirini karşılamadığından, atılan dikkat çekici başlık sayesinde ilgisi kazanılan kullanıcının, içeriği okuduktan sonra, yazılan içerik ve atılan başlık arasında bir ilişki kuramadığında ya da abartıyı, yanıltıcılığı fark ettiğinde web sitesine duydukları güven azalacaktır.

·       Clickbait yöntemi ile web sitesine gelen kullanıcılar sayfadan hızlıca çıkabilir. Bu da yüksek hemen ayrılma oranına yol açabilir. Kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.

·       Sık sık clickbait yöntemini kullanmak, kullanıcıların gözündeki ‘’itibar’’ algısını zedeleyebilir yani marka imajına zarar verir.

·       Kullanıcılar, tıkladıkları içerikten tatmin olamadıkları için, bir sonraki aşama olan satın alma ya da istenilen ürüne yönlendirilme gibi eylemleri gerçekleştirmeyeceklerdir.

·       Yanıltıcı içerik kullanımından dolayı web sitenin SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) cezaları almasına sebep olur. Google yanıltıcı içerikler barındıran web sitesinin arama sonuçlarındaki yerini düşürebilir.

Sonuç

Clickbait yönteminin kısa vadede reklam gelirlerini arttırmak, kısa sürede fazla tıklama oranına ulaşmak gibi avantajları olsa da, uzun vadede kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Atılan başlıkların veya kullanılan görsellerin kullanıcıyı içeriğe tıklamaya itmesinin ardından, sıra içeriğe göz gezdirmeye geldiğinde umduğunu bulamayan kullanıcılar, yanıltıcı ifadeler içeren bu web sitesinden hızla ayrılacaktır. Clickbait yöntemini kullanmak cazip gibi görünse de, uzun vadede sebep olabileceği olumsuz etkileri göz önünde bulundurarak, stratejik ve dikkatli kullanılması önemlidir.