Cumhurbaşkanı Erdoğan: Engelliler Kanunu ile Eğitimden Bakıma, İstihdamdan Ayrımcılığın Önlenmesine Kadar Engellilerimizi İlgilendiren Pek Çok Konuda Tarihi Nitelikte Adım Attık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' Özel Eğitim Okullarına Spor Malzemesi Dağıtım Töreni'nde açıklamalarda bulundu.
Buradaki konuşmasında ''Bizim siyaset ve devlet anlayışımızda kimse ötekileştirilemez" şeklinde konuşan Erdoğan, "Kimse etnik kimliğinden, meşrebinden, fikrinden hele hele dış görünüşünden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Başkaları sırtını dönse de biz engelli kardeşlerimizi asla yok sayamayız" dedi.
Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
"Son dönemde engellilerimiz sporun farklı branşlarında dünya çapında iftihar verici başarılara imza atıyorlar"
Buradaki kardeşlerimle birlikte tüm engelli vatandaşlarımın Engelliler Haftası'nı tebrik ediyorum. Hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarıları ile hepimize örnek oluyorlar. Son dönemde engellilerimiz sporun farklı branşlarında dünya çapında iftihar verici başarılara imza atıyorlar.
Spor, insan ve toplum sağlığı kadar engelli vatandaşlarımızın hayata aktif katılımlarını sağlayan çok önemli bir faaliyet alanıdır. Bilimsel çalışmalar, sporun engelli bireyler üzerinde fiziki ve psikolojik bakımdan olumlu etkilerinin olduğunu ispat ediyor. Ancak Türkiye’de çok uzun yıllar engelli kardeşlerimiz ya ihmal edilmiş ya da önyargıların, kalıplaşmış düşüncelerin kurbanı olmuşlardır.
Engellilerimize gerekli imkanların sunulmadığı gibi sürekli yapamazsınız, başaramazsınız diyerek özgüvenleri törpülenmiştir. 2002 yılında ülkeyi yönetme görevini üstlendiğimizde diğer pek çok alanda olduğu gibi engellilerimizle ilgili de çok ciddi sıkıntılar vardı.
''Biz sizi yalnız bırakmayacağız. Ne gerekiyorsa bunu yapacağız, yapmakta kararlıyız''
Engelli kardeşlerimizin sorumluluğu çok büyük ölçüde ailelerin uhdesine bırakılmış bir durumdaydı. Engelli vatandaşlarımızın hayata katılmalarını teşvik edecek, bütüncül bir şekilde engellilerimizin meselelerini ele alacak, sorunlarına çözüm üretecek bir irade, vizyon maalesef mevcut değildi. Son 20 yılda attığımız adımlarla ülkemize ve milletimize yakışmayan bu tabloyu biz kökten değiştirdik.
Bunu kökten değiştirerek, engellilerimizin sorununu çözmek, ailelerin sıkıntısını hafifletmek, engelli kardeşlerimizin de bu ülkenin eşit vatandaşı olduğunu hissettirmek adına gerçekten çok güzel işler gerçekleştirdik.
2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitimden bakıma, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte adım attık.
Bununla kalmadık, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile daha da ileriye giderek engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. Evde bakım desteği, yardımı, umut evleri gibi özgün uygulamaları biz hayata geçirdik.
Okula gidemeyen çocukları için evleri ve hastaneleri birer okula dönüştürüyoruz. 453 bin toplam özel eğitim ihtiyacı olan çocuk ve gencimize eğitim veriyoruz. 79 adet olan destek eğitim odalarının sayısı 2022 yılı itibariyle 638'e ulaştı. Biz sizi yalnız bırakmayacağız. Ne gerekiyorsa bunu yapacağız, yapmakta kararlıyız.
"Engelli kardeşlerimizin özgüveni yükseldi, topluma ve devlete olan güvenleri arttı"
Üniversitelerimizin tamamında engelli öğrenci koordinsyon merkezleri kurduk. Bunların dışında spordan iş dünyasına, kamuda istihdamdan siyasete kadar her alanda engelli kardeşlerimize daha önce eşi benzeri görülmemiş imkanlar sunduk. Atılan tüm bu adımlar sayesinde engelli kardeşlerimizin özgüveni yükseldi, topluma ve devlete olan güvenleri arttı. Bugün hamdolsun hayatın hiçbir alanında engellilerimiz yok sayılmıyor, görmezden gelinmiyor. Bilakis el üstünde tutuluyor. Uzun yıllar dışlanan engelli kardeşlerimiz sporda, sanatta, akademide, siyasette artık göğüslerini gere gere ben de varım diyor.
Engellilerimizin desteklenip kendilerine gerekli imkanlar sunulduğunda neleri başarabildiklerini en net biçimde spor alanında görüyoruz. Daha önce sporun birçok branşında kısıtlı sayıda varlık gösterebilen engellilerimiz bugün sporun her alanında adeta destan yazıyorlar. Rakamlar sporda ülkemizin nereden nereye geldiğini ortaya koymaktadır. Türkiye, 2000 Sidney Paralimpik Oyunları'na sadece 1 sporcu ile katılmış ve hiçbir madalya kazanamamıştır. 20 sene sonra 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na 87 sporcu ile katıldık ve 2'si altın, 4'ü gümüş, 9'u bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalya ile ülkemize döndük.
"Paris'te hem sporcu sayısı hem de kazanılan madalya itibarıyla inşallah yeni bir rekora imza atacağımıza inanıyorum"
Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı tüm spor tesislerini engelli kardeşlerimizin erişimi için yeniden düzenledik. Elbette bulunduğumuz konumu yeterli görmüyor daha büyük başarılar için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 2024 Paris Olimpiyatları ile ilgili hazırlıklarımıza şimdiden başladık. Paris'te hem sporcu sayısı hem de kazanılan madalya itibarıyla inşallah yeni bir rekora imza atacağımıza inanıyorum. Spor aşkı engel tanımaz programını geleceğin olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlarını yetiştirme yolunda değerli bir adım olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın işbirliği ile gerçekleştirilecek bu çalışmanın tüm gençlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Kaynak: TRT, Sputnik