United States of Twitter
Trump bir kez daha Türkiye'ye tehditler savurdu.
Başkan Donald Trump, ABD güçlerini kuzey-doğu Suriye'den çekmeye yönelik sürpriz kararına takiben, eğer "sınırları aşarsa’’, Türkiye’yi ekonomisini yok etmekle tehdit etti.
Bir dizi öfkeli tweet’te Trump, Türkiye'nin sınır ötesi Kürt savaşçılara saldırı başlatması için önünü açabilecek olan hamlesini savundu. Twitter’da bu açıklamayı gördükten sonra; yükseleceği kesin olan doları kontrol ettim. 7 Ekim günü 5,71 TL civarında olan dolar, tweet'lerden sonra 5,84'e yükseldi. Geri çekilme kararı, Bay Trump’ın Cumhuriyetçi müttefikleri tarafından bile eleştirildi çünkü kürt kuvvetleri, Suriye’de İslam Devleti’ni mağlup etmede kilit ABD müttefikleriydi.
Türkiye, ABD müttefiki Suriye Demokratik Güçlerine (SDF) hâkim olan Kürt milisleri terörist olarak görüyor. ABD’nin Suriye’de 1000 kadar askeri bulunuyor, ancak üst düzey bir devlet dairesi görevlisine göre sınır bölgesinden sadece iki düzine çıkarıldı.
Bu yazıda daha çok Başkan Trump’ın durumu üzerinde durmak istiyorum.
Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan bir telefon görüşmesi ardından Beyaz Saray, Türkiye'nin "uzun süredir planlanan operasyonuyla Kuzey Suriye'ye ilerleyeceğini" ve ABD kuvvetlerinin "yakın bölgede olmayacağını" söyledi.
Bay Trump başlangıçta, Pazartesi günü: "bu saçma sapan sonsuz savaşlardan kurtulmak" istediğini ve "Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin şimdi durumu çözmesi gerekecek" diyerek bir tweet attı. ABD’nin Suriye’den çekilme kararı Kürt müttefikleri tarafından eleştirildi. Her zaman olduğu gibi suçlamaları ve eleştirileri geri püskürten Trump, Türkiye’nin bu durumdan faydalanmasını engellemek için ekonomisi yerle bir edeceğini ve daha önce yaptığını vurgulayan bir tweet attı.
Benim fikrimi soracak olursanız Başkan Trump, Twitter hesabını kişisel duygularla yönetiyor. Bu zamana kadar attığı tweetleri genel olarak düşünecek olursak çoğu öfke dolu ve Amerikan üstünlüğünü belirten tweetler. Bilgilendirme amaçlı çok az kullanılıyor ve diplomatik dilden uzak tweetler görüyoruz.
Bu sert ve Türkiye’yi tehdit eden tweetlerin ardından yeni ve daha diplomatik dilde yazılmış açıklamalar geldi.
Bu sefer de Trump bir dizi tweette Türkiye’yi ticaret ortağı olarak ve Nato müttefiki olarak övdü. Trump, “Suriye’yi terk etme sürecinde olabiliriz, ancak hiçbir şekilde özel insanlar ve harika savaşçılar olan Kürtleri terk etmedik” dedi para ve silah yardımında bulunduğunu ekleyerek. Başkan Trump iki ülke arasındaki ilişkiyi "çok iyi" olarak nitelendirerek, "Türkiye tarafından yapılan herhangi bir zorla veya gereksiz mücadele, kırılgan ekonomisine zarar verebilir " dedi.
Pentagon yaptığı açıklamada "ne yazık ki, Türkiye tek taraflı hareket etmeyi seçti" ve ABD, personelinin "güvenliğini sağlamak için çekildiğini", Suriye'den gönderilmediğini söyledi. Beyaz Saray , Cumhurbaşkanı Trump'ın daveti üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'yi ziyaret edeceğini de doğruladı.
Sonuç olarak, ne olursa olursun zorunlu bağlantılar var ve NATO ülkesiyiz. Ekonomimizin neden bu kadar ‘kırılgan’ olmasının cevaplarını belki başka yerlerde aramalıyız fakat açıklamaların değiştirilmesinde veya yumuşatılmasında bir ışık görmeliyiz. Suriye’ye müdaheleyi belki çok daha erken yapmalıydık, terörist gruplar bu kadar güç kazanmadan belki Türkiye açısından daha olumlu sonuçlar elde edebilirdik. Sorunun bugününe bakacak olursak en kısa çözüm yolu Suriye devleti ile uzlaşmaya gitmek olur.