Cyberpunk 2077'deki Siberpsikoz Hastalığı Nedir?

Siberpsikoz nedir? Kimlerde görülür?

Selamlar! Bu yazımda Cyberpunk 2077 oyununda bulunan siberpsikoz hastalığından kısaca bahsetmek istiyorum. Son zamanlarda Edgerunners'ı izleyenler veya Cyberpunk 2077'yi oynayanlar bu konuyu biliyor olabilirler. Ben de ilk başta oynadığımda sibersaykolar çok ilgimi çekmişti ve hemen bu bireylerin hastalıklarını araştırmaya başladım. Meraklıları için de farklı kaynaklardan öğrendiğim bilgileri bu yazımda derlemek istedim.

Siberpsikoz (cyberpsychosis) hastalığı mental bir hastalıktır ve vücuduna çok fazla sibernetik yükseltmeler ve eklemeler yapan kişilerde görülür. Bu hastalık kişilerin kendilerini toplumdan tamamen soyutlamasıyla ve kendi içine kapanmasına ya da daha da agresif olup diğer sibersaykolarla (hastalığa sahip bireylerle) bir olup insanlara baş tutmasıyla sonuçlanabilir.

Hastalığın ilk belirtileri bireyin artık hayati ihtiyaçlarını (yeme, içme) karşılamamasıyla başlıyor ve bu durum ilerleyerek bir savaş ya da öl durumuna dönüyor. 

Sibersaykolara göre normal insanlar ötekilerdir ve normal insanlara göre de sibersaykolar diğer ya da ötekidir ve anormal olanlardır. Toplum bu hastalarla bir savaş içinde olup onları yok etmek de isteyebilir.

Bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi yok, ki tedavi de vücudun biyolojik düzeni bozulduğu için biraz zor. Ayrıca vücudunda çok fazla değişiklik yapan ve robotlaşan biri de bu hastalığa kesin yakalanacak diye kesin bir durum da yok. Bir bireyin siberpsikoz olup olmayacağı biraz da onun mental durumuna bağlı. Psikolojik olarak zayıf durumda olanlar bu hastalığın ilerlemesi için kolay bir ortam hazırlarken mental dayanıklılığı yüksek olanlar bu hastalığa yakalanmıyor, yakalansa da hayatlarını kontrol altında tutabilenler oluyor.

Oyunda bu ilginç hastalığa sahip insanları ve yaptığımız görevleri ilgiyle takip etmişimdir. Sizler de bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki linke göz atabilirsiniz.

https://cyberpunk.fandom.com/wiki/Cyberpsychosis