DERİN SULARDA 1: Çekiç Başlı Köpek Balığı

Deniz ve okyanus sularındaki en önemli yırtıcılardan köpek balıklarının bir türü olan "Çekiç Başlı Köpekbalığı"nı birlikte inceleyelim!

  

Dünya üzerinde çok fazla sayıda köpek balığı bulunmaktadır. Köpek balığı türlerinden bazıları saldırgan ve tehlikeli, bazıları ise daha uysal ve daha az tehlikelidir. Bu yazımda Çekiç Başlı Köpek Balığı hakkında konuşacağız.

Çekiç Başlı Köpek Balığı, "Dev Boynuzlu" gibi diğer bir yaygın isimle de bilinir. Sphyrnidae ailesine aittir ve bilimsel adı "Sphyrna Mokarran"dır. Görsellerde de görüldüğü üzere bu köpek balığı türünün en çarpıcı özelliği T şeklini andıran hatta neredeyse birebir aynısı olan kafa yapısıdır. "Çekiç Başlı" adını ise bilindiği üzere bu kafa yapısından ötürü almıştır. Pekala T şeklindeki kafa yapısı sadece bir görünüşten mi ibarettir? Hayır, bu kafa yapısı sayesinde Çekiç Başlı Köprek Balığı 360 derece görüş yetisine sahip olur. Bu özelliğe sahip olması da onu birçok farklı alanda öne geçirmektedir. Örnek verecek olursak; avlanma faaliyetinde, duyusal yeteneklerinde ve avcı rolünde ki hareket kabiliyetinde büyük bir atiklik, zamandan kazanç ve gelişme sağlar.

Çekiç Başlı Köpek Balıkları ortalama 3,5 ila 4 metre arasında bir uzunluğa sahiptir. Standartın dışında bazı bölgelerde boyu 6 metreye kadar ulaşan köpek balıkları tespit edilmiştir. Bu boy farkı; vücuttaki bileşenlere, bulunduğu alanın ekosistemine, gıda çeşit ve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. T şeklindeki kafa yapısı, vücudunu daha hızlı bir şekilde hareket ettirebilmesini sağlar. Bu kafa yapısı önüne alındığında, avın hareketlerini tahmin etmeye, yönünü ve hissini daha büyük bir hızla değiştirmesine imkan tanır. Pekala Çekiç Başlı Köpek Balığı'nın diğer köpek balıklarından farkı nedir? Bu sorunun cevabı yazının devamında saklı.

Çekiç Başlı Köpek Balıkları "7 duyuya" sahiptir. Evet yanlış duymadınız, tam olarak 7 duyuları vardır! Sadece insanlarda bulunan duyuların haricinde iki duyuları daha vardır. Biri frekans dalgalarını ayırt etmek için, diğeri ise diğer balıklar tarafından üretilen elektrik alanını tespit etmek için kullanılır. Bu 2 farklı duyuya sahip olmaları, avlarını ararken ve onları takip ederken Çekiç Başlı Köpek Balıklarına yardımcı olur. Çekiç Başlı Köpek Balığından saklanmaya çalışan avları kayaların, yosunların ve farklı engellerin arkasına geçseler dahi tespit edilirler. 

Çekiç Başlı Köpek Balıklarının ağzı, başın alt kısmında bulunur. Büyük bir avı yakalayacak kadar geniş bir ağız yapısına sahip değillerdir ancak daha iyi partçalayabilmek için çok keskin dişlere sahiplerdir. Keskin dişleri sayesinde avını yakalama ve onu yeme olasılığı daha yüksektir. Aynı zamanda alt kısmı açık renk üst kısmı ise koyu renk olduğundan ötürü kamuflaja sahiptir, "Nasıl yani?" dediğinizi duyar gibiyim :)

Şöyle açıklayayım, deniz tabanından yüzeye bakıldığı zaman açık rengi sayesinde, deniz yüzeyinden tabana doğru bakıldığıı zaman ise koyu rengi sayesinde avları tarafından neredeyse fark edilemez. Bu da onu başarılı bir avcı konumuna getirir.

Çekiç Başlı Köpek Balıkları gündüzleri kalabalık gruplar halinde olduklarında kamufle olamazlar ve diğer avları tarafından fark edilmeleri nedeniyle avlanmazlar. Bu boyutlarda birden fazla köpek balığının fark edilmeden avlanması da oldukça zordur. Geceleri ise yalnız hareket ederler. Genellikle en iyi avlanma için bu zaman aralıklarını tercih ederler. Yaşam beklentileri ise ortalama 30 yıldır. Genellikle tropikal iklime sahip ve ılıman olan bölgelerde daha çok görülürler. Soğuğu tercih etmezler, bu bölgelerde neredeyse türlerine hiç rastlanmaz. Yüzdükleri suların derinliği ise 280 metreden azdır. Çekiç Başlı Köpek Balığı, avını vurmak ve zayıflatmak için kafasını kullanır.


"Derin Sularda" serimizin ilk yazısı Çekiç Başlı Köpek Balığı hakkındaydı. Serinin devamında farklı türlerin tanıtımında görüşmek üzere! :)