Dijital Dizi Platformları

Türkiye'de dijital platform dizileri , televizyon dizilerini geride bırakarak rekor izleyici sayısına ulaşıyor.

Son yıllarda dijital dizi platformları, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de hızla büyüyen bir pazar haline geldi. Artık televizyon izleme alışkanlığı yavaş yavaş azalıyor ve kullanıcılar dijital platformdaki dizileri daha çok tercih ediyor. Bunun haricinde bu sektörde çalışan kişiler ise dijital platforma içerik ve proje hazırlamanın, televizyondan çok daha rahay ve karlı olduğunu öne sürüyorlar. Ben de bu yazımda, Türkiye’de öne çıkan dijital dizi platformlarını  inceleyeceğim.

 

Netflix

2016 yılında Türkiye pazarına giren Netflix, geniş bir içerik yelpazesi sunuyor. Hem yerli hem de yabancı diziler, filmler ve belgeselleri içeren bu platform, Türkiye'de kısa sürede popüler hale geldi ve şu anda türkiye’nin en çok kulanılan dijital platformu konumunda. Netflix, yerel izleyiciye yönelik orijinal içerikler üretmeye de büyük önem veriyor. Hakan: Muhafız, Atiye , Kuş Uçuşu, Mezarlık ve Aşk 101gibi yerli yapımlar, platformun Türkiye'deki kullanıcılarına sunduğu önemli içerikler arasında yer alıyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve farklı dil seçenekleri de Netflix’in cazibesini artırıyor.


BluTV

2015 yılında kurulan BluTV, tamamen yerli bir dijital dizi platformu olarak öne çıkıyor. Özellikle Türk dizilerine ve filmlerine ağırlık veren BluTV, yerel izleyicinin ilgisini çeken geniş bir arşive sahip. BluTV, orijinal içerik üretimi konusunda da oldukça aktif. Masum,7Yüz ve Sıfır Bir , Prens gibi diziler, BluTV’nin yerli izleyicilere sunduğu başarılı yapımlar arasında bulunuyor. BluTV, yerel içerik arayan izleyiciler için önemli bir alternatif sunuyor.


Exxen

Acun Ilıcalı tarafından 2021 yılında kurulan Exxen, eğlence ve gençlik odaklı içerikleriyle dikkat çekiyor. Platformda dizi, film, belgesel, yarışma programları ve talk showlar gibi çeşitli içerikler yer alıyor. Gibi, Şeref Bey ve Hükümsüz gibi orijinal yapımlar, Exxen’in Türkiye’deki dijital dizi platformları arasındaki rekabet gücünü artıran projelerden sadece birkaçıdır.


Gain

2020 yılında kurulan Gain, kısa süreli içeriklere odaklanan bir platform olarak farklılaşıyor. Özellikle kısa diziler, belgeseller ve mini programlar sunarak, yoğun günlük yaşamlarında kısa bir mola vermek isteyen izleyicilere hitap ediyor. Geçtiğimiz yıllarda ise oğuzhan Uğur’un sunduğu Açık Mikrofon Programını satın alarak bünyesine dahil eden Gain, kullanıcı sayısını  arttırmayı başardı.


PuhuTV

2016 yılında kurulan PuhuTV, tamamen ücretsiz bir dijital dizi platformu olarak Türkiye’deki izleyicilere geniş bir içerik arşivi sunuyor. Fi dizisi ile büyük bir başarı elde eden PuhuTV, yerli içerik arayan kullanıcılar için cazip bir seçenek.