Doğru Nefes Almanın Farkında Olmanın Önemi
Doğru nefes almak neden önemli? Vücudumuza faydaları neler?
Fizyolojik olarak doğru nefes almanın önemi nedir?
Bir operasyon veya hastalık zamanında yaşadığımız nefes almada zorluk yaşadığımızda, nefes alıp vermenin önemini daha iyi anlarız. Doğru nefes alıp verememek tüm organlarımıza oksijen taşınmasını sağlayan kalbimizin iş yükünü artırır ve kalbimizi yorar. Kan basıncının hızla yükselmesi, stresle başa çıkamama, nefes darlığı, korku gibi şikayetlerin yanında birçok hastalığın da oluşumunu hızlandırır.
Diğer bir taraftan doğru nefes alıp vermek, kalp ritminin düzelmesiyle ile birlikte kan basıncının düşmesi, dolaşımın hızlanması, sindirim sisteminin düzene girmesi, stres ile rahatlıkla baş edebilme ve uykunun düzene girmesi gibi vücudumuza faydalı etkileri vardır.
Zihinsel Etkileri
Doğru nefes tekniklerini kullanarak nefes almak, beyine giden oksijeni artırmasıyla, düşünma kapasitesini yükselterek, odaklanma, daha net düşünebilme becerisi ve kaoslu bir ortamda karar verme yetisine etki sağlar. Aslında nefes, zihin ve beden arasındaki dengeyi sağlar ve bu nedenden dolayı önemli uygulaması önemli bir tekniktir.
Spor ve Performans açısından nasıl etkiler?
Spor yaparken nefes alıp vermek, sadece hayati bir refleks değil, aynı zamanda performansınızı artıran kritik bir unsurdur. Çoğu kişi, egzersiz sırasında nefesine bilinçli olarak odaklanmaz, ancak doğru nefes teknikleri dayanıklılığı artırabilir, kaslara daha fazla oksijen taşınmasını sağlayabilir ve antrenman sırasında enerji yönetimini daha iyi sağlayabilir. Diyaframdan alınan nefes ile akciğerden alınan nefesi güçlendirerek gücü tam olark yönetmeyi sağlar.
Günlük Hayatta Kullanılabilecek Nefes Teknikleri Nelerdir?
4-7-8 tekniği: İçinizden 4'e kadar sayın ve burnunuzdan nefes alın. Sonra aldığınız nefesinizi tutun, 7'ye kadar sayın ve 8'e kadar sayarken ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin. Bunu 7 set halinde yaptığınızda rahatladığınızı ve endişelerinizin azaldığını fark edebilirsiniz.
Derin nefes alarak diyafram çalıştırma: Dik bir pozisyonda oturun veya sırt üstü uzanın.Bir elinizi göğsünüze, diğerini karnınıza koyun. Burnunuzdan derin bir nefes alarak karnınızın yükseldiğini hissedin. Göğsünüz mümkün olduğunca sabit kalmalıdır. Nefesi birkaç saniye tutun ve ardından ağzınızdan yavaşça verin. Bu döngüyü 5-10 dakika boyunca tekrarlayın.