Dramaturji sanat mıdır bilim mi?

Dramaturji sanata katkı sağlayan bir bilim dalıdır.

Dramaturji bir bilimdir. Sosyoloji, psikoloji ve iletişim bilimlerinden faydalanır. Sosyolojide dramaturjik yaklaşım adında toplumu inceleyen bir metod dahi vardır.

Tiyatroya yeni bir kapı açan oyunun seyirci tarafından haz alınacak bir unsur haline gelmesini sağlayan bir bilimdir. Dramaturji amacı gereği sanat dallarından da faydalanır. Tiyatro metinleri oluşurken edebiyattan ve görsellikten yola çıkar. Edebi metinleri anlayabilme ve sahneye doğru aktarma amacı, dramaturjinin sanat ile ilişkisine en iyi örnektir. Dramaturg hem bir bilim insanı hem sanatçı kişiliğe sahip olmalıdır. Pskiloji, sosyoloji ve iletişim bilimlerinin yanı sıra edebiyat, resim, tiyatro, müzik gibi sanat dallarında yeteneği olan biri olmalıdır. Sanat ve bilimin iç içe olduğu bu mekanizma yine bilimle açık ve anlaşılabilir olur.

Fakültelerde ders veya bölüm olarak sunulan dramaturji, dramaturg niteliklerine sahip olmayan birine bilimsel yollarla ifade edilebilir. İstanbul Üniversitesi’nde Dramatik Yazarlık Sanatı Anabilim Dalı olarak akademik eğitimi verilmektedir. Üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri ve iletişim fakültelerinde ders olarak sıkça görülür. Radyo televizyon sinema bölümlerinde yetişen öğrencilerin mezun olmadan önce sanat eserine olan bakış açısını genişletmek için ders olarak verilir.

Oyun sanatı bilimi olarakta ifade edilen dramaturji, oyunun kalitesini ve izleyenin anlayışını arttırmak adına hareket eder. Oyuncunun davranışlarına müdahalede bulunan dramaturg davranış biliminden faydalanır. Oyuncunun hareketlerine müdahale ederken hem seyircinin gözüyle hem oyuncunun potansiyeliyle ilgili gözlem yapar. Tema renklerini düzenlerken psikolojiden, oyunun metninde can alıcı olan noktaları ise toplum biliminden faydalanarak çalışma yapar. Eleştirel düşünce özelliği ile sanat eserlerine farklılık katar.

Bilim yöntem ve deneme kullanılarak sonuca ulaşmaya denir. Dramaturji bilimi sahnede birçok deneme yapar ve seyircinin memnuniyetini arttırmaya yönelik yöntemler dener.