Dünyanın 7 Yeni Harikası

Dünyanın 7 Harikası'na alternatif olarak seçilen Dünyanın 7 Yeni Harikası'nın neler olduğunu biliyor musunuz?


Dünyanın 7 Yeni Harikası İsviçre merkezli New7Wonders organizasyonunun başlattığı cep telefonu ve internet aracılığıyla 6 yıl boyunca oy kullanılarak Dünyanın Yedi Harikası'na alternatif olarak belirlendi. Eserler 21 finalist eser arasından seçildi.

Fakat bu seçilen eserler oy kullananların kişisel görüşlerini yansıttığı için Dünyanın 7 Harikası listesi benimsenmeye devam edecektir.



Kazananlar:

Chichen Itza/ Yucatan,Meksika

Kurtarıcı İsa Heykeli/ Rio de Janerio,Brezilya

Çin Seddi/ Çin

Machu Picchu/ Cuzco, Peru

Petra/ Ürdün

Kolezyum/ Roma,İtalya

Tac Mahal/ Agra,Hindistan

Keops Piramidi/ Kahire,Mısır (Onur Ödülü)


Chichen Itza:

Chichen Itza yerleşimi MS 750 ile 900 yılları arasında oluşmaya başlamıştır. Yerleşimin son hali MS 900 yılından sonra şekillenmiştir. 10.yüzyıldan itibaren şehir,bölgesel çapta başkent olup, Yucatan'ın merkezinden kuzey kıyılarını yönetmiş ve gücünü yarımadanın doğu ve batı kıyılarına kadar genişletmiştir.



Kurtarıcı İsa Heykeli:
1931 yılında Brezilya’nın Portekiz işgalinden kurtulmasının 100. yılı şerefine tasarlanmış. İki yana açılmış kollarının genişliği 28 metreyi bulan heykel, bu özelliği ile dünyanın en geniş heykeli olma unvanına sahiptir. 



Çin Seddi:

Toplam uzunluğu 21.296 km olarak ifade edilen bir tür sur sistemi olarak dünyanın en uzun duvarı kabul ediliyor. Çin turizminin en popüler noktaları arasında yer alan Çin Seddi, inşasına MÖ. 7 yy’da başlanmış ve tamamlanması restorasyonlarla beraber 2000 yıl sürmüş bir eserdir.



Machu Picchu:

 Peru’daki And Dağlarının Urubamba Vadisi’nde bulunan Machu Picchu, İnka uygarlığına ait bir antik kent. 15. yy’da inşa edilmiş bu gizemli şehir, 1912 yılında çevreyi keşfe çıkmış Amerikalı arkeolog Hiram Vingham tarafından keşfedilmiş. Bu antik kent denizden 2403 metre yüksekliğe kurulmuştur.



Petra:

Antik zamanlarda Ürdün sınırları içinde yaşayan Nebatiler tarafından inşa edilmiş. O yıllarda çöllerde yol alan ticaret kervanları için bir durak olan bu şehir, aldığı ticari vergiler sayesinde zengin olmuş. Ticaret yollarının değişmesi ile beraber popülaritesini yitiren bu şehir, zaman içinde terk edilmiş. Günümüzde Ürdün'ün en önemli tarihi eserlerinden biri olarak korunmaktadır.


Kolezyum:

Kolezyum, 80 yılında inşa edilmiş. Bu amfi tiyatroda on binlerce kişi tarafından izlenen gladyatör dövüşleri düzenlenirmiş.Birinci katı Tuskan, ikinci katı İon ve üçüncü katı Korinth sütun formunda inşa edilen yapı, bugün hala ayakta. Günümüzde Roma’yı ziyaret eden gezginler, burada gladyatör kostümlü İtalyanlar ile fotoğraf çektirebiliyor.



Tac Mahal:

1648 yılında Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal’in anısına yaptırılmış. Hindistan’ın Agra kentinde her yıl yüzbinlerce gezgini kendine çekiyor. 73 metre yüksekliğinde saf mermerden yapılma Tac Mahal, inşaatı tam 22 yıl sürmüş bir yeni dünya harikası. Yapı hakkında söylenenlere göre Şah Cihan, inşa sırasında mermerlerin arasına değerli taşların konulmasını emretmiş. Böylece günün değişik saatlerinde farklılaşan güneş ışınları sayesinde yapının içinde ve dışında çeşitli ışık oyunları oluyormuş.