Bottega Veneta Kaplan Yılının Gelişini Çin Seddi'nde Kutluyor

Bottega Veneta Çin Yeni Yılını ve Kaplan Yılının başlangıcını alışılmadık bir şekilde kutluyor.

Ünlü İtalyan modaevi Bottega Veneta'yı moda severleri arasında günümüzün en popüler markalarından biri haline getirmeyi başaran ve markanın kreatif direktörü olan Daniel Lee pozisyonundan ayrılıp yerine Matthieu Blazy gelmiş olsa bile bu değişimden beri moda evinin modaya ve sanata yaklaşımında değişiklik görülmedi. Hâlâ tüketicileri ve moda severleri moda ve sanat arasında sürekli yeni ve bir öncekinden daha yaratıcı ilişkiler yaratarak şaşırtmaya devam ediyor.

1 Şubat salı günü kutlanacak olan Çin yeni yılını kutlamak ve karşılamak için daha önce görülmemiş büyüklükte bir enstalasyonu, insan tarihinin en büyük ve en ünlü yapılarından biri olan Çin Seddi'nde izleyicilere açtı. Tam seddin üzerine yerleştirilmiş devasa bir ekran, moda evinin adı ile Çin karakterleriyle yazılmış bir yeni yıl mesajı arasında değişiyor. Yazının klasik Bottega yeşili ve Çin kültüründe şans ve iyi şeylerin habercisi olan turuncu rengi olması dikkat çekmekle beraber, aynı turuncu renginin Bottega tarafından Çin pazarında yaklaşan Kaplan yılı ile ilişkili olarak yapılacak birtakım girişimlerin ve kutlamaların da baş karakteri olacağı bilinmekte. Şimdiye kadar karmaşık tepkiler alan enstalasyon büyüklüğü ve cesurluğu açısından övülse de, bazı eleştirmenler tarafından yalnızca bir pazarlama taktiği olduğu ve sanatsal amaç taşımadığı olduğu düşüncesiyle olumsuz eleştiriler de aldı.

Bottega Veneta bir yandan da bu girişimlere ek olarak girişindeki oymalardaki yazı nedeniyle "cennetin altındaki ilk adım" olarak da bilinen ünlü Şanghay Geçidi'nin yenilenmesi için çalışmalar başlatacağını bildirdi. Geçmişte yenilenme ve bakım çalışmalarının eksikliğinden dolayı geçitten geriye sadece bir kapısı kaldı ve marka bunun da gezegenimizdeki en etkileyici ve kültürel olarak güncel eserlerinden birini yenileme çalışmalarına vermek istedikleri desteğin en büyük nedenlerinden birisi olduğunu bildirdi.

Çin Seddi'nin moda dünyasının bir set parçası oluşu ilk defa görülmüyor aslında. 2007'de Karl Lagerfeld'in kreatif direktörlüğünü yaptığı Fendi dünyanın 7 harikasından biri olan Çin Seddi'ni 80 metrelik bir podyuma çevirdi. Defilede Japon kültüründe önemli bir sayı olan 88 adet model yer aldı.

Çin Seddi üzerindeki enstalasyon Bottega'nın reklamcılığa ilişkin deneysel yaklaşımının son örneği. Geçtiğimiz yıl içinde marka başka göz alıcı ve sınırların dışında pazarlama yöntemleri de kullanmışlardı, Los Angeles Havalimanı'nın çatısında yolcuların havadayken görebilecekleri devasa pankartlar gibi. Aynı zamanda marka geleneksel pazarlama yöntemlerini de terk etti, Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarını sildi. 2021 Şubatında Bottega'nın çatısı altında olduğu Kering'in yöneticisi François-Henri Pinault bu seçimin markanın şanının tüketiciler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından ilerletilmesini, markanın bunu kendi kendine yapmasını istememesi dolayısıyla olduğunu söyledi.