Efsane Kaptan: Eda Erdem Dündar

Bize her yaz bir heyecandan diğerine sürükleyen Filenin Sultanları'nın kaptanı Eda Erdem Dündar'ı biraz daha yakından tanıyalım.

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı'nın 2023 yazında sırayla Milletler Ligi, Avrupa Şampiyonluğu kazanması ve son olarak Dünya Kupası'nın da sahibi olmasıyla 2024 Paris Olimpiyatları'na katılım şansı elde etti ve dünya voleybol sıralamasında 1 numaraya yerleşti. Rüya gibi geçen bu yazın sonunda, voleybola olan mevcut ilgi ''Biz Voleybol Ülkesiyiz'' sloganıyla çeşitli sponsorların desteği ve reklamlar aracılığıyla da artarak ilerledi. 2024 yazında elde edilen başarıların ardından büyük bir umut ve heyecanla beklenen Paris Olimpiyatları'nda maalesef kürsüde yer alma şansı elde etsek de sonunu getiremedik.

Geçirilen ağır sakatlıklar takımın bir ivme kazanmasına engel olsa da takım sporlarında tarihimizde ilk kez olimpiyatlarda yarı finalde oynamaya hak kazandık. Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımımız 2024 Paris Olimpiyatları'nı dördüncü olarak tamamladı ve bu başarı daha önce elde edilmiş bir başarı değildi. Bu noktaya gelmek için çeyrek final ve grup maçlarında sahaya yüreğini koyan oyuncularımızı büyük bir gururla zaman zaman gözlerimiz dolarak onların bütün acılarını hissederek izledik.

Elde edilen başarılar sadece uluslararası platformlarda İstiklal Marşı'mızı okutmakla kalmadı; Türkiye'deki her kesimden birçok kadına ve kız çocuğuna farklı şekillerde ilham olarak cumhuriyet tarihimizin büyük kadın hareketlerinden birine imza attı. Uzun yıllar süren mücadeleler, sonuçlarını cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir şekilde verdi ve ben bugün bu takımın kaptanı Eda Erdem Dündar'dan söz etmek istiyorum.

Eda Erdem Dündar, 1987 yılında İstanbul'da doğdu ve kendi ifadesine göre voleybola şans eseri ortaokulda beden eğitim öğretmeninin yönlendirilmesiyle Beşiktaş'ta başladı. 2004'te Beşiktaş A takımına yükselen Eda Erdem, 2008'de ise tam 16 sezon geçireceği ve adına beste yapılacağı takım olan Fenerbahçe Acıbadem'e transfer oldu ve bu sezonki ismiyle Fenerbahçe Medicana'da da kaptan olarak kariyerini sürdürüyor. Aynı zamanda 2005 yılından bu yana Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı'nda yer alarak ay yıldızlı formayı giymeye devam ediyor.

Fenerbahçe'de Şampiyonlar Ligi, Sultanlar Ligi şampiyonlukları gibi birçok şampiyonluk yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Çeşitli turnuvalarda da en iyi orta oyuncu ünvanını elde ederek bu başarıyı birçok kez taçlandırdı. 2024 yılında ise ABD Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği ''Uluslararası Cesur Kadınlar'' ödülünün sahibi olarak bizi bir kez daha gururlandırdı.

Eda Erdem Dündar'ın bir günden bir şey olmaz deyip antrenmana gitmediği gün yok ve çalışma disiplininin ona göre en önemli unsuru işini çok severek yapmak. Binlerce kişiye voleybolu sevdirebildiğine göre kuşkusuz işini çok severek yapıyor.

Bugün 37 yaşında olan Eda Erdem Dündar, heykelinin açılışı sırasında yaptığı konuşmaya göre 2 sene daha bizlere tek ayak hücumlarını ve bloklarını izletmek istiyor ancak sonrasında, yine onun ifadesiyle, bir gün profesyonel meslek hayatı sona erecek ve çok sevdiği 14 numaralı formasına veda edecek. O gün geldiğinde herkesin hem hüzünleneceğine hem de gururlanacağına eminim.

Ne kaptanlar geldi ne kaptanlar geçti, inan hiçbiri böyle sevilmedi, sevgili Eda Erdem! Bizlere yaşattığın sonsuz gurur ve heyecan için teşekkür ederiz, yaktığın meşalenin ateşi ona bakan kız çocuklarının ve ilham almak isteyen herkesin yolunu aydınlatmaya devam edecek.