Egoizm ve Stirner

Hiçbir şey benden üstün değildir!

Bireyci alman filozof Max Stirner varoluşculuğun, nihilizmin, postmodernizmin, anarşizmin ve anarko-individualizmin önderlerinden biri olarak görülüyor. Bireyci fikirlerinin yer edindiği Biricik ve Mülkiyeti eserinden de görüldüğü üzere Max Stirner gerçek bir egoisttir ve felsefesini de bu kavram üzerine geliştirmiştir. Bir egoistin büyük bir fikre, iyi bir işe, bir doktrine, bir sisteme sadık kalmasını reddediyor ve bir egoistin hiç bir siyasi meydan okumaya gerek duymadığını, aksine kendi hayatını önemsemeden yaşadığını söylüyor.

Stirner bireyin haklarını kısıtlayan tek şeyin insanın istediğini elde etmek gücü olduğunu düşünüyor. Stirner'a göre kabul edilmiş sosyal enstitüler, devlet kavramı, mülkiyet, genel hukuk sistemi ve toplum anlayışı kelimenin tam anlamında bir "cadı"dır ve hepsinin ortadan kaldırılması gerektiğini savunuyordu. Max Stirner'ın Verein von Egoisten (Egoistler Birliği) fikrinden ilk kez Biricik ve Mülkiyeti eserinde bahsediyor. Bu birlik devlet yapılanmasına zıt olarak teklif ettiği sistemsiz bir birlik olarak kabul ediliyor. Birlik egoistler arasında irade düzenlemesiyle ve tüm tarafların desteğiyle devamlı olarak yinelenen ilişki gibi düşünülüyor. Birlik tüm tarafların bilinçli bir egoizmle katılım sağlamalarını talep ediyor. Eğer bir taraf sessizce acı çekiyorsa fakat bunu belli etmiyorsa birlik başka bir şeye evrilmiştir çünki bu birlik insanın kendi iradesinden daha üstün yetkili olarak görülmüyor.

Stirner mülkün kudretle meydana geldiğini iddia ediyor: "Ben sizin mülkünüzden çekilerek geri adım atmıyorum, onu her zaman kendi mülküm olarak görüyorum ve hiç bir şeye de saygı duymuyorum. Elimde olan neyse o da benimdir. Özümü sahibi olarak gördüğüm sürece o şeyin sahibiyim!". Stirner'ın egoist mülkiyet anlayışı bir şeyi elde etme ve kullanmanın manevi kısıtlamasını reddediyor ve bununla insanları da kapsıyor. Stirner'in felsefesi bireyci olsa da bazı liberter ve anarşist komünistlere de etki etmiştir. Örneğin, anarko-komünist Emma Goldman hem Stirner hem de Kropotkinden etkilenmiş ve onların felsefesini birleştirmiştir.