E-Kitap Okuyucularının Avantajları

4 yıldır e-okuyucudan kitap okuyan kullanıcının yorumları

Yaklaşık 4 yıldır elektronik kitap okuyucum Kobo ile beraberim. Birkaç ay önce bozulduğunu sandığım fakat geçenlerde tekrar deneyince bana yüzümü güldüren ilişkimiz kısa bir aradan sonra tekrar canlandı. Bozulması ve tekrar hayatıma katılmasıyla beraber kitap okuma alışkanlıklarım üzerindeki etkisini çok daha net bir şekilde anladım ve ilgilenenlerle de deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Kobo'yu alma sebebim öğrenci bütçemle almak istediğim kitapları alamamam ve bu kitapların pdf hallerini ücretsiz bulabilmemdi. Bu pdfleri telefondan okumak hem gözlerimi çok yoruyor, hem de dikkatimin dağılmasına sebep oluyordu. Kobo ise mucizevi bir şekilde ekranı göz yormayan ve bu pdfleri okuyabileceğim bir cihazdı. Oldukça küçük ve hafifti. Kullanımı epey yavaştı fakat zaten sadece sayfa çevirmek için çalışması gerekiyordu. Hatırlıyorum, bütçemi ona kullanmak için kendime minimum okumam gereken kitap sınırı çekmiştim. Bu sayıyı geçmek zorundaydım, böylece param boşuna harcanmamış olacaktı. Öyle ki Kobo ile birkaç katını bile okumuş olabilirim

2020'den beri yılda 100 kitap okurdum. Bu devamında gelen 3 yıl boyunca devam etti. Fakat Kobo'ya tekrar kitap atmaya karar verdiğim bir gün, Kobo beni yüzüstü bıraktı. Ben de tamir etmek yerine biraz da fiziksel halde kitap okumaya karar verdim. 8 aydır kobosuzdum ve 8 ay içinde 25 kitap okumuştum. Bu durum kendimi epey sıkıntıya sokmama sebep oluyordu, eski alışkanlığımı kaybetmiş hissediyordum.

Kobo'nun oluşu kitap okumayı çok daha pratikleştiriyordu. Ağır çantalarla okula giderken bir de kitap taşımak istemiyordum. Toplu taşımada ayakta veya oturarak ağır kitapları okuyamıyordum. Kobo'nun ışıklı ekranı sayesinde gece uyumadan önce telefona bakmak yerine kitap okuyabiliyor, sabah kalkınca da telefon yerine elim koboya gidiyordu. Kitaplardan epey tasarruf ediyordum. Aradığım her kitabı bulamasam da internetteki ücretsiz arşivlerden her kitabı indirebiliyorken daha çok okumamı ve keşfetmemi sağlıyordu. Aradıklarımı elektronik ortamından satın alma seçeneğim de her zaman oluyordu. Kargo derdim de olmuyordu, kitaplarımı beklemek durumunda olmuyordum. Daha fazla kağıt üretmek için ağaçların kesilmesini önlemiş oluyordum. Daha doğa dostu bir cihazla birçok avantaj elde ediyordum. Güneşten telefon ekranını göremediğimiz plajlarda okuması bile çok kolay oluyordu. Cihazı sevdiğim için de beni kitap okumaya teşvik ediyordu.

Uzun süreli kullanıcısı olarak Kobo ile deneyimim bu şekildeydi. Kendi ihtiyaçlarınıza göre tercihinizi yapabilir, sorularınız olursa sorabilirsiniz. Eğer mümkünse ve size de kullanışlı geldiyse, tabii ki almanızı önerebilirim. Yanınızda kütüphanenizi taşıma şansınızı kağıtlar yapamıyor.