Elon Musk'ı Gerçekten Tanıyor Musunuz?

21. Yüzyılın dahisi Elon Musk, 2022 yılında yaşadığı büyük kayıplarla tarihteki en büyük kişisel servet kaybı rekoruna ismini yazdırdı.

Elon Musk, elektrikli otomobil üreticisi Tesla Inc.'in ve özel uzay şirketi SpaceX'in CEO'su olarak dünya çapında ün kazandı. Musk, birkaç teknoloji şirketinin ilk yatırımcılarından biriydi ve Ekim 2022'de Twitter Inc.'i özel olarak almak için bir anlaşmayı tamamladı.

Başarısı ve kişisel tarzı, Steve Jobs, Howard Hughes ve Henry Ford da dahil olmak üzere ABD tarihinin diğer renkli teknoloji girişimcileri ile karşılaştırmalara yol açtı. Ekim 2022 itibariyle tahmini net değeri 212 milyar dolar olarak dünyanın en zengin insanı seçildi. 

İş dünyasının zirvesine çıkan Musk’ın hayatına kısaca göz atalım.

Elon Reeve Musk, 1971'de Güney Afrika'nın Pretoria kentinde üç çocuğun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Babası Güney Afrikalı bir mühendisti ve annesi Kanadalı bir model ve beslenme uzmanıydı. Ebeveynleri 1980'de boşandıktan sonra Musk, esas olarak babasıyla yaşadı. Daha sonra babasını "Korkunç bir insan ... aklınıza gelebilecek neredeyse her kötü şeyi yaptı" olarak adlandıracaktı. 

Musk, İngilizce konuşulan özel Waterkloof House Hazırlık Okulu'na katıldı -bir yıl erken başladı- ve daha sonra Pretoria Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Kendini bir kitap kurdu olarak tanımladı, bu yerlerde çok az arkadaş edindi.

10 Yaşında Oyun Tasarladı

Teknoloji, Musk için bir kaçış haline geldi. 10 yaşında, erken ve nispeten ucuz bir ev bilgisayarı olan Commodore VIC-20 kullanarak programlama ile tanıştı. Çok geçmeden Musk, Space Invaders tarzında bir video oyunu olan Blastar'ı yaratacak kadar yetkin hale geldi. Oyunun BASIC kodunu bir PC dergisine 500 dolara sattı.

Musk, 17 yaşında Kanada'ya taşındı. Kanada'ya göç ettikten sonra Musk, Ontario, Kingston'daki Queen's University'ye kaydoldu. Queen's Üniversitesi'nde iki yıl geçirdikten sonra Musk, Pennsylvania Üniversitesi'ne transfer oldu. İki ana dal aldı, ancak zamanı tamamen iş ve oyun değildi. Bir öğrenci arkadaşıyla birlikte geçici bir gece kulübü olarak kullandıkları 10 yatak odalı bir kardeşlik evi satın aldı.

Musk, Wharton School'dan ekonomi alanında lisans derecesine ek olarak fizik alanında lisans derecesi ile mezun oldu.  İki dal Musk'ın kariyerinin habercisiydi ama en derin izlenimi bırakan fizikti. Daha sonra "Fizik düşünmek için iyi bir çerçevedir" diyecekti. "Her şeyi temel gerçeklerine indirgeyin ve oradan mantık yürütün."

Musk, Stanford Üniversitesi'nde doktora yapmak için Kaliforniya'ya taşındığında 24 yaşındaydı. Ancak internetin ve Silikon Vadisi'nin patlamasıyla Musk'ın kafasında dans eden girişimci vizyonları harekete geçti. Doktora programından ayrıldı.

24 Yaşında Dünyanın İlk Çevrimiçi Bankasını Kurdu 

1995 yılında Musk, yanında 15.000 $ ve küçük kardeşi Kimbal ile gazetelerin çevrimiçi şehir rehberleri geliştirmesine yardımcı olacak bir web yazılım şirketi olan Zip2'yi kurdu. 1999'da Zip2, Compaq Computer Corp. tarafından 341 milyon dolara satın alındı. 

Musk, Zip2 satın alma parasını X.com'u yaratmak için kullandı, o dönemden önce bir fintech girişimi geniş dolaşımdaydı. X.com, Confinity adlı bir para transferi şirketi ile birleşti ve ortaya çıkan şirket PayPal olarak bilinmeye başlandı.

eBay (EBAY) ödeme şirketini 1,5 milyar dolara satın almadan önce Peter Thiel Musk'ı PayPal CEO'su olarak görevden aldı, ancak Musk yine de PayPal'daki %11,7 hissesi aracılığıyla satın alma işleminden kâr elde etti.

Musk, 2018 röportajında ​​"PayPal'dan vergi sonrası gelirim yaklaşık 180 milyon dolardı" dedi. Bunun 100 milyon Doları SpaceX'e, 70 milyon Doları Tesla'ya ve 10 milyon Doları SolarCity'ye gitti. Ve kelimenin tam anlamıyla kira için borç para almak zorunda kaldım.

Musk, 2017'de X.com alan adını manevi değerini gerekçe göstererek PayPal'dan geri satın aldı.

33 Yaşında Dünyanın İlk Elektrikli Araç Üreticisi Oldu

Musk, elektrikli otomobil girişimine 2004 yılında erken bir yatırımcı olarak dahil oldu ve başlangıçta yaklaşık 6,3 milyon dolar katkıda bulundu ve o zamanlar Tesla Motors olarak bilinen bir şirketin yönetilmesine yardımcı olmak için mühendis Martin Eberhard'ın da dahil olduğu ekibe katıldı. Bir dizi anlaşmazlığın ardından, Eberhard 2007'de görevden alındı ​​ve Musk, CEO ve ürün mimarı olarak kontrolü devralana kadar geçici bir CEO işe alındı. Tesla, onun gözetimi altında dünyanın en değerli otomobil üreticisi haline geldi.

Elektrikli araçlar üretmenin yanı sıra Tesla, SolarCity'yi satın alması sayesinde güneş enerjisi alanında güçlü bir varlık sürdürüyor.

Şirket şu anda iki adet şarj edilebilir güneş pili üretiyor. Daha küçük Powerwall, evde yedek güç ve şebeke dışı kullanım için geliştirildi, daha büyük Powerpack ise ticari veya elektrik şebekesi kullanımı için tasarlandı.

37 Yaşında Yörüngeye Ulaşan İlk Sıvı Yakıtlı Roketi Fırlattı

Musk, PayPal hissesinden elde edilen gelirin çoğunu roketin geliştiricisi olan ve genellikle SpaceX olarak bilinen Space Exploration Technologies Corp.'u kurmak için kullandı. Musk, 2002'de SpaceX'i kurmak için 100 milyon dolar harcadı.

Musk'ın liderliğinde SpaceX, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ABD Hava Kuvvetleri ile uzaya fırlatma roketleri tasarlamak için birkaç yüksek profilli sözleşme imzaladı.

28 Eylül 2008 tarihinde, özel sektör tarafından finanse edilen ve yörüngeye ulaşan ilk sıvı yakıtlı roket. (Falcon 1)

9 Aralık 2010 tarihinde, bir uzay aracını uzaya fırlatan, yörüngeye oturtan ve bu uzay aracını (Dragon) başarılı bir şekilde Dünya'ya geri getiren ilk özel sektör şirketi.

25 Mayıs 2012 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel sektör şirketi.

30 Mayıs 2020 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna Crew Dragon'u yollayarak insanlı bir görev gerçekleştiren ilk özel şirket.

24 Ocak 2021 tarihinde tek bir roket fırlatması ile taşınan en fazla uydu. (143 uydu)

Musk, NASA ile ortak bir çabayla 2025 yılına kadar Mars'a bir astronot gönderme planlarını duyurdu.

Twitter

Mesajlaşma ağında sık sık paylaşım yapan Musk, Nisan 2022'de Twitter'da %9,2 hisseye sahip olduğunu açıkladı.

Twitter, Musk'a yönetim kurulunda bir koltuk teklif ederek yanıt verdi ve bunu günler sonra reddetmeden önce kabul etti.

Temmuz 2022'de Musk, Twitter'ın sahte hesaplarla ilgili belirli bilgileri sağlamadığını iddia ederek anlaşmayı iptal etmeye çalıştı. Şirket, anlaşmayı tamamlamasını istemek için Musk'a dava açtı.

Aylarca süren yasal çekişmenin ardından milyarderin sosyal medya platformunu satın alma planı meyvesini verdi ve Musk, 28 Ekim 2022'de Twitter'ın kontrolünü ele geçirdi.

Musk, 2022 Aralık ayında Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu işi üstlenecek kadar ahmak birini bulur bulmaz CEO'luktan istifa edeceğim! Sonrasında sadece yazılım ve sunucu ekiplerini yöneteceğim" ifadesini kullandı.

Elon Musk, pazar günü Twitter'daki CEO'luk görevinden istifa edip etmeme konusunda bir anket başlatmış ve çıkan sonucu kabul edeceğini bildirmişti.

Musk'ın anketinde 17 milyon 500 binden fazla kişi oy kullanmıştı. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 57,5'i Musk'ın ayrılması, 42,5'i ise devam etmesi yönünde tercihini ortaya koymuştu.

ABD basınında ise Elon Musk'ın aktif olarak yeni bir Twitter CEO'su aradığına dair haberler çıkmıştı.

Sonuçları beğenmeyen Elon Musk sessizliğini bozdu. Twitter CEO'su bundan sonra önemli konularda sadece Twitter Blue üyelerinin oy kullanabileceği bir sistem geliştireceklerini söyledi.

Elon Musk, tarihte servetinden 200 milyar dolar silinen ilk kişi oldu.

Elon Musk, serveti ile bir ilke daha imza atmayı başardı. Musk, servetinden 200 milyar dolar silinen ilk kişi oldu.

Ocak 2021’de, Jeff Bezos’tan aylar sonra kişisel serveti 200 milyar doları aşan ikinci kişi olan ve sonrasında ‘dünyanın en zengin insanı’ konumuna ulaşan Musk’ın servetinde yaşanan büyük gerileme de tarihte de bir ilk oldu.



Kaynakça

https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk

https://www.forbes.com/profile/elon-musk/?sh=5ab3b1bc7999