Bir İdol Olarak Elon Musk (tr. İlan Mask)

Bugün sizlere Elon Musk'tan ve vizyonundan söz etmek istiyorum.

Typelish'e içerik üreticisi olduğumu ilan etmek için klavye başına geçtiğim şu sıralarda biraz Elon Musk'tan biraz da onun vizyonundan söz etmek istedim. Bu isteğimin kaynağı hemen bilgisayar ekranının arkasında dönen şeyin, Netflix'in SpaceX adına derlediği belgesel yapım olan, 'Return to Space' oluşundan mıdır; yoksa ilan etmek fiilinin bana Elon Musk'ı çağrıştırışından mıdır bilemem.

Kimdir bu Elon Musk? Youtube içerik üreticisi Barış Özcan'ın başlığıyla "Kim ulan bu Elon Musk?"

Doğum ve yaşam bilgilerini arama motorlarında kısaca bir gezinti yaparak edinebilirsiniz. Bu bölüme girmeyi düşünmüyorum. Daha ziyade insan medeniyetine olan katkılarından bahsetmek niyetindeyim. Temiz enerjili teknolojilerinden ve uzay hedeflerinden.

Yüksek imkanlara sahip, varlıklı kimselerin hayatlarına şahitlik edebiliyoruz bu günlerde. Sosyal medya hesaplarından hayatlarına dair en ufak detayları dahi paylaşmaktan geri kalmıyor 21. yüzyıl insanı. Dolayısıyla 21. yüzyıl varlıklıları da... Varlıklı insanların imkanlarını sıralayacak olursak: Akdeniz koylarında seyreden tekneleri, büyük partileri, bir oraya bir buraya uçan özel jetleri sayabiliriz. Malikanelerinden, araba galerilerinden bahsedebiliriz. Günümüzde yüzlerce milyoner, varlıklı insan stereotipinin izinden ilerleyerek hayatlarını tüketici olarak sürdürmeyi yeğliyor. Ancak biz biliyoruz ki fark yaratan stereotipler değil, bazılarıdır.

İki büyük -küresel boyutta büyük- imkanlara sahip kişiyi ele alalım. İki teknoloji devinin kurucusu ve idare edicisi iki isim. Biri yarattığı, tasarladığı şeyden kazandığı reklam gelirlerini 'nasıl daha çok reklam geliri elde ederim'in Ar-Ge’sine yatırdı. Diğeriyse ilk söylediğim kişiden kat kat daha az olan kazancıyla temiz enerji hedefindeki şirketleri kurdu. Elektrikli araba üretip fosil yakıt pisliğinden dünyayı kurtarmak vizyonundaydı. Güneş enerjisi sistemlerini geliştirip fosil yakıt pisliğinden… Bu ikisi kendi alanıydı ama ufku kendi becerilerinden de geniş olan bu adam insan beynini dijital teknoloji ile birleştirmenin araştırmaları yapılsın diye Neuralink’i kurdu, fon ayırdı, finans sağladı ve bu vizyoner de tıpkı Mustafa Kemal gibi gözünü göğe dikerek; kendi alanında araştırmalar yapan, hükümetlere bağlı olan kurumları bile sollayan SpaceX’i kurdu. Başlarda diğeri olarak bahsettiğim kişi elbette Elon Musk’tır. İlkininse ismini zikrederek reklam etmek niyetinde değilim üzgünüm.

Ben Elon Musk'a, idolüme hak veriyorum. İyi bir yemekten ve sıcak bir ortamdan başka bir ihtiyacı yok insanın. Maslow Piramidi'nde eğlenceye yer verilmemiş. Zenginlik bir ihtiyaç değil. Hayatta kalabiliyorsak bize yetmeli. Kaldı ki gelişen teknoloji bizleri hayli rahat ettirmiş durumda. Günümüzde bu böyle, acaba yıllar içinde nerelere gelecek? Küresel bir refah sağlanacak belki de, reklam gelirlerini refaha harcayan birkaçı çıkar ise…