Erasmus Programı - Eksileri ve Artıları

Erasmus Programı hakkında kısaca bilmeniz gerekenler.

Çoğunluğun üniversite hayali olan Erasmus’u bir başka çoğunluğun hayali olan Almanya’da gerçekleştirmiş biri olarak Erasmus hayatının artı ve eksilerinden biraz bahsetmek istiyorum.

Birçok kişi gibi üniversiteye girdiğim ilk günden beri çok büyük bir hayalimdi Erasmus programı ile Avrupa’ya gitmek. Bunun için tabi ki çok çalışmanın yanında ayrıca iyi bir araştırma da yapmak gerekiyor.

Okuldan okula koşullar farklılık gösterse de Erasmus Programına başvurmanız için iyi seviyede ingilizce yeterliliğiniz ve belli aralıkta bir GPA’ye sahip olmanız gerekmekte.

Bunun dışında Erasmus ile ilgili en önemli noktalardan biri, okulunuz bölümünüz ile anlaşmalı olduğu üniversiteleri bilmeniz. Bu bilgiye genellikle okullarınızın bölüm sayfalarından ulaşabiliyorsunuz.

Eğer bu yeterlilikleri sağlarsanız sizleri de benim geçtiğim uzun bir süreç bekliyor.

Programa seçildikten sonra sizleri ilk olarak OLS sınavı beklemekte. Bu sınav iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Sınavın ilk ayağı, henüz Erasmus kapsamında gidilecek ülkeye varılmadan önce yapılmaktadır. Diğer ayağı ise, Erasmus faaliyeti sonunda yapılmaktadır.

Erasmus+ üzerinden olacağınız sınav ile yurt dışında iken kullanacağınız dilde mevcut seviyenizi test edebilirsiniz. Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Birliği katılımcıları için tasarlanmış ücretsiz bir çevrimiçi dil öğrenme platformudur. OLS sınavından sonra bu öğrenme programı üzerinden OLS dil kursuna erişiminiz sağlanacaktır. Faaliyetiniz boyunca çevrimiçi dil testleri ve kurslardan faydalanabilirsiniz.

Bu sürecin en önemli noktalarından biri ise vize süreci. Gideceğiniz ülkeye bağlı olarak vize için gerekli belgeler değişiklik göstermekte. Ancak belirtmek isterim ki yeşil pasaporta sahip olsanız bile vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Çünkü Erasmus bir eğitim programı olmasından kaynaklı ikametgahınız belli bir süre gideceğiniz ülkede oluyor. Ayrıca faaliyet sürecinin 90 günü aşması da vizeye başvurmanızın başka bir nedeni.

Vize süreci bu güzel faaliyetin bazen en sancılı dönemi olabiliyor. Vize başvurunuz için gerekli belgelerinizi, başvuruda bulunacağınız kurum aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Vize randevunuzdan önce belgelerinizin tam olduğundan emin olun. Eksik belge vize sürecinizi uzun süre erteleyebilir. Bu noktada okulunuzun Erasmus departmanı ile birlikte ilerlemeyi unutmayın. Okulunuzdan alacağınız yazılı belgeler vize belgelerinde önemli bir kısımda. Ayrıca anlaşmalı olarak gittiğiniz okuldan alacağınız kabul yazısı da vize işlemleri için önemli.

Vize süreci ve ders denkliğinin ayarlanması belki de bu programın en uzun süren ve stresli geçen dönemleri. Erasmus programının en büyük eksiğinin bu açıdan yeterli olarak bilgi verilmemesi olduğunu söyleyebilirim. Bu noktada da dediğim gibi programdan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekmekte. Çünkü her gerekli şeyi sizin halletmeniz gerekecek.

Ama tabi ki artı yanları da bir hayli fazla. Farklı kültürlerdeki insanları ve yaşam tarzlarını tanımak, başka ülkelere kolayca ulaşım sağlamak ve seyahat etmek, kendi ayaklarının üstünde durmak, özgeçmişinde sağlayacağı fayda bu artılardan sadece birkaçı.

Stresli ve uzun bir dönem olsa da sonunda mutlu ve güzel anılarla tamamladığınız harika bir deneyim.

Bu yola girecekseniz iyi şanslar ve iyi araştırmalar dilerim.