Etkileyici Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

Influencer Pazarlama olarak da bilinen bu dijital pazarlama tekniğinin riskli yönleri nelerdir?

Etkileyici pazarlama (influencer pazarlaması), markaların son yıllarda giderek daha çok ağırlık verdiği bir dijital pazarlama tekniğidir. Bu teknikte markalar sosyal medya fenomenleri ve içerik üreticilerine ürün veya hizmetlerini tanıtmaları ve takipçilerini satın almaya teşvik etmeleri için para öder.

Belirli bir kitle üzerinde etkisi olan ve “influencer” olarak adlandırılan bu kişiler YouTube, Instagram, Facebook vb. sosyal medya platformlarında takipçileri ile sürekli etkileşim halindedir. Kitlesi ile güven ilişkisi inşa eden influencer’ların günlük yaşamlarında kullandıkları veya yaşam tarzlarını destekleyen ürünleri/hizmetleri tanıtmaları ve tavsiye etmeleri, takipçilerinin satın alma davranışlarını önemli ölçüde etkiler. Ancak böylesine güçlü bir pazarlama tekniği olmasının yanı sıra, etkileyici pazarlama birtakım dezavantajlara da sahiptir:

  1. Etkileyici pazarlama denince akla gelen ilk dezavantaj, bu pazarlama tekniğinin her sektörde etkili olmaması. Influencer’ların genellikle genç kesime hitap ettiğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu nedenle, bazı sektör ve ürünlerin hedef kitlesi, sosyal medya fenomenlerinin etki alanında bulunmayan kişilerden oluşabilir.
  2. Etkileyici pazarlamada karşılaşılan bir başka problem ise sahte takipçilerdir. Şişirilmiş bir takip sayısına sahip bir fenomen ile yapılacak anlaşma, istenenin veya beklenenin çok daha altında bir satış oranı getirecektir.
  3. Etkileyici pazarlamanın üçüncü dezavantajı, sponsorlu gönderilerin veya içeriklerin birer “reklam” olduğunun fazlasıyla hissedilmesi riskidir. Aslında sponsorlu gönderiler veya içerikler reklam kapsamındadır ve sponsorluk içeren işlerin influencer tarafından hedef kitleye beyan edilmesi zorunludur. Bu beyanın nasıl yapıldığı, reklamın ikna ediciliğini büyük ölçüde etkiler. Bir diğer etkileyici faktör ise, influencer’ın hangi sıklıkta ürün veya hizmet pazarladığıdır. Kitlesini her gün bir başka ürünü satın almaya yönlendiren bir fenomen güvenilirliğini bir süre sonra kaybedeceğinden, bu kişiyle iş birliği yapan markalar hedefledikleri sonucu elde edemeyebilirler.
  4. Etkileyici pazarlama tekniğinin taşıdığı bir diğer risk, markanın iş birliği yaptığı influencer’ın her an gözden düşebilme ihtimalidir. Bugün çok sevilip saygı gören bir fenomen, ertesi gün sosyal medyada yaptığı bir yorumla veya gönderiyle itibarını sarsabilir ve anlaşmış olduğu markanın imajına ciddi zararlar verebilir.

Kaynaklar

Charlesworth, Alan. Absolute Essentials of Digital Marketing. Routledge, 2021.

Chavan, Yash. “10 Risks of Influencer Marketing You Must Know About.” SARAL, 26 May 2022, https://www.getsaral.com/academy/10-risks-of-influencer-marketing-you-must-know-about.

Kingsnorth, Simon. The Digital Marketing Handbook: Deliver Powerful Digital Campaigns. Kogan Page, 2022.