Fan Teorileri ile Fineas ve Ferb

Candace'in hayal ürünü olabilir mi?

Çoğumuzun çocukluğunda ya da yeni jenerasyonlara eşlik etmek adına izlemiş olduğu Disney yapımı bu çizgi dizi 2007'de yayımlanmaya başlamıştır ve dört sezondan oluşmaktadır. Ana konuda bu çizgi dizi küçük yaşlarına rağmen boylarını aşan birçok projeye imza atan iki kardeş (Fineas ve Ferb) ve onları annelerine ispiyonlamayı hayat gayesi olarak gören bir ablayı (Candace) konu alır.

Şu zamana kadar 4 sezonu yayınlanmış bu çizgi dizi hakkında oldukça fan teorisi bulunmakta fakat insanların ve özellikle benim en çok dikkatimi çeken teoriden bahsetmek istiyorum. Söylenenlere göre Fineas ve Ferb'ün yaptığı tüm projeler Candace'ın hayal gücünün bir ürünüdür. Phineas'ın trajik çocukluk ölümünü kaldıramayan ve konuşmasını ya da hareket etmesini engelleyen bir hastalığı olan kardeşi Ferb'e çok üzülen Candace, kafasında Fineas ve Ferb'ün birlikte oynadıkları, hâlâ var oldukları ve inanılmaz şeyler yarattıkları bir dünya düşler. Tüm bu olanları annesine ispiyonlayamamasının sebebi de budur. Her denk gelemeyişin bir tesadüf olmasından değil, sadece durumun hayal ürünü olması tezatlığı ve zaten hiç var olmamalarıdır.

Güçlerini kötülüğe ve tek bir lider olma gayesine harcayan bilim adamımız Dr. Doofenshmirtz ise aslında Candace'in psikoloğudur. Evcil hayvanımız ornitorenk Perry ise aslında Candace'ın zihninde bu duygu durumunu yaratan parçayı temsil etmektedir. Ornitorenkimiz kötücül bir bilim adamıyla değil Candace'in psikoloğu olan ve her zaman onu akılcı gerçeğe uygun duruma geri getirmeye çalışan Dr. Doofenshmirtz ile mücadele etmektedir. Fakat Ajan P her zaman Doofenshmirtz'i alt etmeyi başarabildiğinden Fineas ve Ferb'ün projeleri ve hâliyle Candace'in duygu durumu devamlılıklarını koruyabilir hâldelerdir.

Fakat çizgi dizinin son bölümünde iki kardeşin üniversiteye gitmesi, Candace'ın küçük kardeşinin ölümünü ve Ferb'ün engelini kabullenerek yoluna devam etmesini temsil etmektedir.

Açıkçası var olan tüm fan teorilerinde benim için en ilgi çekicisi budur. 2013 yıllarında Candace'in gerçek hayatta var olduğunu öne süren bazı forum yazarları bu teorinin aslında teori olmadığını ve küçük bir kızın günlüğünü Disney'e sunmasıyla ortaya çıkan bir yapım olduğunu savunmaktadır. 2024 yılında henüz bir açıklama olmasa da hayatımızın bir noktasında bize eşlik eden bu çizgi diziyi daha da ilgi çeken bir hâle getirmiştir.