Farklı Bir Bilim Kurgu Oyunu: SCORN

Scorn incelemesi.

Uzun zamandır beklediğimiz Scorn, 14 Ekim’de piyasaya sürüldü. Maalesef beklediği inceleme puanlarına erişemedi ama bu kötü bir oyun olduğunu göstermiyor. Haydi birlikte Scorn’un olumlu ve olumsuz yönlerini tartışalım.

Hikaye

Scorn size açık bir şekilde hikayesini sunmuyor. Oyunu oynayarak ve detayları inceleyerek bir puzzle yapar gibi hikayeyi sizin oluşturmanız gerekiyor. Genel hatlarıyla oyunu incelediğimizde; distopik bir evrende yolunu arayan birini oynuyorsunuz. Karşılaştığınız engelleri ortadan kaldırmanız, bulmacaları çözmeniz ve haritadaki yolunuzu bulmanız gerekiyor. 

Atmosfer

Alien evrenini andıran bir atmosfere sahip. Bulunduğunuz ortamın dokuları ve kasvetli atmosferi sizi germeyi başarıyor. Etrafı incelediğinizde uzaktan her şey aynı gibi gözükse de detaylarda birçok farklılık bulunuyor. Ama maalesef bu durum ortamların tekrara düşmesine engel olamamış. Çünkü oyunda yolunuzu bulmayı en çok zorlaştıran şey her yerin birbirine benziyor olması. Bulmacaları çözerken sınırları belli yerlerde oyunu sürdürüyorsunuz fakat ortam kafanızı karıştırarak yolu bulmanızı zorlaştırıyor. Mini haritası olmayan Scorn’da ortamı biraz ezberlemeniz ve yer-yön duygunuzu devreye sokmanız gerekli. 

Oynanış

Oyuna başladığınızda nerede olduğunuzu, nasıl oynayacağınızı, ne yapmanız veya nereye gitmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Bu durum tüm oyun boyunca devam ediyor. Zaten bize hikayeyi sunmayan oyun, oynanışı da bize bırakıyor.

Oyunun başlarında çok ihtiyacınız olmasa da ilerleyen zamanlarda checkpoint noktalarına ihtiyaç duyuyorsunuz. Oyun size bu imkanı sunuyor fakat belirlediği checkpoint noktaları ilerlemenizi kaybetmenize sebep oluyor. Daha fazla checkpoint noktası yapılabilir ve aynı yerleri tekrar tekrar oynamanın önüne geçilebilirdi. Ayrıca deneyimlediğim kadarıyla her öldüğünüzde düşman sayısında artış yaşanıyor. Oyunun size sunduğu mermi ve can miktarı her öldüğünüzde bölümü geçmekte zorlanmanıza sebep oluyor.

Mermi ve can miktarına değinmişken combat sistemini es geçmek olmaz. Bu oyunda combatın çok gereksiz olduğunu düşünüyorum. Temeli daha çok bulmacaya dayalı olan bu oyundaki combat sistemi oyuna farklılık katmak yerine bir noktadan sonra canınızı sıkmaya başlıyor. Her seferinde yalnızca yeteri kadar can ve mermiye ulaşabiliyorsunuz. Hata yapma şansınız yok. Fakat bazı düşmanlarla savaşmama şansını size sunuyor. Bu durum bir nebze combat sistemini affetmemizi sağlıyor. Yine de düşmanları öldürmek hala çok zor ama siz tek darbede kendinizi 15 dakika önce oynadığınız konumun checkpointinde bulabilirsiniz.

Bu kötü combat ve checkpoint sistemi size zorlu bir boss fight sunuyor. Tek aşamalı olmayan boss fightı gerçekleştirirken öldüğünüzde, uzun süre uğraştığınız önceki aşamayı tekrar oynamanız gerekiyor. Bunlar ne kadar büyük sorunlar gibi dursa da bir güncelleme ile önüne geçilebilir ama yapımcıların size zor bir deneyim yaşatmak istediğini düşünüyorum.

Bunların yanında oyun çok güzel bulmacalara sahip. Bazı bulmacalarda çok zaman harcasanız da eğer bulmaca seven biriyseniz sıkılacağınızı düşünmüyorum. Bulmacalar, tekrara fazla düşmeyen zorluk seviyesini aşama aşama arttıran bir sisteme sahip. 

Sistem Gereksinimleri

Platformlar ve Fiyat

Epic Games, Xbox ve Steam üzerinde satışı yapılıyor. Çıktığı ilk günden beri Xbox Game Pass’in oyun kütüphanesinde bulunuyor. Scorn fiyatında büyük artışlar yaşadı. 146 TL ile başlayan fiyat bugün 364 TL’ye ulaştı. Bence fiyat-performans konusunda Scorn eksik kalıyor. Oyunu 30 TL karşılığında Xbox Game Pass’de oynamanızı öneririm.

Yorum

Bence oyunun artıları ve eksileri neredeyse eşit miktarda bulunuyor. Herkese göre bir oyun değil. Bulmacaları seven, karanlık atmosferlerden hoşlanan, distopik evrenlere ilgi duyan biri için güzel bir oyun olduğunu düşünüyorum. Oyunun dokuları incelendiğinde her detayı sanat eseri niteliğinde. Eğer ki trailerı ve görselleri de hoşunuza gittiyse bu oyuna bir şans verebilirsiniz.