Feminist Frankenstein: Poor Things
Bir bilim insanı tarafından hayata döndürülen genç kadının hayat hikayesi.
Renkli bir dünyada, bir kadının intihar etmesiyle film başlıyor.
Ardından siyah beyaz bir dünyada, çatlak bir profesörün evinde açılıyor kameralar. Deney faresi olan kızımız Bella Baxter yeme, yürüme, konuşma gibi motor becerileri öğretilirken sürekli gözetim altında ve dünyadan stabil olarak yetiştiriliyor.
Profesör Godwin Baxter bir gün, okuldan bir öğrenciyi Bella ile ilgilenmesi için evine getiriyor. Bella'nın gelişimi ağırdan başlayarak hızlanıyor. Kız kendi cinselliğini fark ettiğinde ise sürekli bu haz üzerinde yoğunlaşıyor. Öğrenci ile Bella arasındaki iletişim şeklini aşk olarak öngören baba Baxter, evlenmelerini tavsiye ediyor ve nişanlanıyorlar. Bu arada ortaya çıkan bir yabancı -Duncan- Bella'ya dünyayı göstermek istiyor ve herkesin haberi olduğu halde -buna öyle deniyorsa- kaçıyorlar.
Dünya renklerine kavuşuyor. Duncan gece gündüz eğlenceli zıp zıp adını verdiği sevişmeleri doyasıya yaşayan Bella, bir yandan Dünya'nın zevklerini tadıyor. Gittikleri yerlerde farklı insanlarla tanışıp kendisini geliştiriyor. Okuyup düşünmeye, sormaya başlıyor. Bundan sonra cinsellik onun için bir amaç değil, giderilmesi gereken bir ihtiyaç hâline geliyor.
Steril ortamından ayrılınca insanîleşiyor, yürümesi, konuşması, yüz ifadeleri normale dönüyor. Duncan ona bir sürü şey öğretiyor, elbette bunların çoğu hayatın keyfi üzerine. Yolda tanıştıkları insanlarla konuşmalar yapan Bella, hayatın diğer yüzüyle, yoksulluk ve ölümle karşılaşınca bundan oldukça fazla etkileniyor.
Hayat kadınlığı yaparken bir arkadaşı ona sezaryen izio olduğunu söylüyor. Bu şüphe ile babasının ölüm haberi alınca eve dönüyor ve gerçek ile yüzleşiyor.
Kamera açılarını, oyunculuklarını ve hikayelerini beğendim. Kadının cinsel olarak da özgürleşmesini konu alan filmde bu kadar sevişme sahnesine gerek var mıydı? Bu düşünce başka şekillerde de elbette verilebilirdi diye düşünüyor insan.
Feminist eleştiri olarak da bu film kadına yönelik faaliyetleri açıkça ortaya çıkıyor. Kitabından ise farkları olan filmin yapımcısı bunları özellikle almamış gibi görünüyor.